Ποιος είναι ο οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων; – Σε επιφυλακή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σενάρια πολέμου
Τι γίνεται με τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις; Πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει όταν γίνονται βομβαρδισμοί, όταν δεν έχει να φάει και όταν αδυνατεί να καλύψει βασικές ανθρώπινες ανάγκες;
Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για τους οδηγούς επιβίωσης.
Στην Γερμανία υπάρχει υπό διαμόρφωση μία εφαρμογή, η οποία θα δείχνει πού βρίσκονται τα καταφύγια.
Στη Σουηδία έχουν ήδη δημιουργήσει έναν οδηγό που εκτυπώθηκε και μοιράστηκε σε όλους του πολίτες.
Και η Φιλανδία όμως, έχει επικαιροποιήσει ήδη τις οδηγίες για την επιβίωση και πάνω από μισό εκατομμύριο Φιλανδοί έχουν ήδη κατεβάσει τον οδηγό αντιμετώπισης κρίσεων.
Ο οδηγός περιλαμβάνει: εμφιαλωμένο νερό, καθαρά μπουκάλια με καπάκια για αποθήκευση νερού, τρόφιμα(κονσέρβες και μακράς διαρκείας τρόφιμα), φακός και μπαταρίες, φορτισμένο powerbank, ραδιόφωνο με μπαταρίες, μπαταρίες, βασικά φάρμακα, ταμπλέτες ιωδίου, μετρητά, κολλητική ταινία για στεγανοποίηση παραθύρων, φορητός πυροσβεστήρας, τροφή για κατοικίδια και σπίρτα.
Η δημοσιογράφος, Χρύσα Σκόδρα, η οποία είναι κάτοικος Φιλανδίας, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η χώρα.
«Αυτές οι οδηγίες επικαιροποιήθηκαν online, δεν μας έχει σταλεί κάτι. Ωστόσο, στο σπίτι μας έχουμε κάποια πράγματα, όπως ταμπλέτες ιωδίου. Δεν συνιστάται για άτομα άνω των 40. Τις προμηθευόμαστε από φαρμακείο σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Επίσης, έχουμε κουβέρτα πυρόσβεσης. Δεν είμαστε σε πανικό στην Φιλανδία. Έχουμε πάνω από 50.000 καταφύγια».