Πόλεμος νεύρων από Τουρκία: Αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και «ζέσταμα» του Αμπντουλχαμίτ Χαν

Το θερμό καλοκαίρι του 2020 επιχειρεί να υπενθυμίσει η Τουρκία «ζεσταίνοντας» τις μηχανές του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν και παρομοιάζοντάς το με το Oruc Reis, ενώ σε επίπεδο επιθετικής ρητορικής επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, που δεν περνούν απαρατήρητες ούτε από τους ευρωπαίους συμμάχους, όπως απέδειξε η στάση της Γερμανίας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έλαβε τη «σκυτάλη» για να κατηγορήσει την Ελλάδα για επεκτατισμό και να αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο.

«Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ακάρ.


Πηγή