Πόλεμος Ουκρανία: Διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες ανά την Ευρώπη υπέρ της ειρήνης
Από τη Βρετανία μέχρι τις χώρες της Βαλτικής, πολλοί ηγέτες συμμετείχαν στις τελετές στη μνήμη των θυμάτων, επαναλαμβάνοντας την «ακατάλυτη» στήριξή τους στο Κίεβο και τιμώντας τα θύματα.
Ενός λεπτού σιγή τήρησε το πλήθος στην Πλατεία Ελευθερίας του Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, όπου βρέθηκαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τήρησε επίσης ενός λεπτού σιγή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ δύο τραγουδιστές, φορώντας παραδοσιακές ουκρανικές πουκαμίσες, έψαλλαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.
Στο Βερολίνο, μια πόλη που έγινε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, οργανώθηκαν συνολικά 13 διαδηλώσεις: οι έντεκα υπέρ της Ουκρανίας, μία υπέρ της ειρήνης και μία κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο. Στη μεγαλύτερη από αυτές τις κινητοποιήσεις, που οργανώθηκε υπό το σύνθημα «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», συγκεντρώθηκαν περίπου 8.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.
Στο διεθνές φεστιβάλ του Βερολίνου οργανώθηκε επίσης μια συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ήταν και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η Αμερικανίδα σταρ Κρίστεν Στιούαρτ.
Στη δυτική Γερμανία, μεταξύ των πόλεων Όσναμπρικ και Μίνστερ, περίπου 18.000 διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για την ειρήνη, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου για πολλή ώρα.
Στο Βουκουρέστι, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Ουκρανοί, έκαναν πορεία μέχρι τη ρωσική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κριμαία είναι ουκρανική», «Ρωσία, τρομοκράτη» και «Σταματήστε τον πόλεμο».
Στη Σόφια, περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, κρατώντας ουκρανικές σημαίες.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Βαρσοβία και τη Βέρνη ενώ στη Γενεύη διπλωμάτες από περίπου 30 χώρες συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Στην Τιφλίδα της Γεωργίας, σχεδόν 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, τραγουδώντας τους εθνικούς ύμνους της χώρας τους και της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης με τους Γεωργιανούς και τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους.