Πολιτικές αναταράξεις έφερε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης – Τι είπαν Κακλαμάνης, Τσαμπάζη και Αναστασίου
Για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Κακλαμάνης είπε πως, «Με τον τελευταίο νόμο δεν δώσαμε υποχρέωση στον γιατρό να το καταγγέλλει αλλά του προσφέραμε την δυνατότητα να καταγγέλλει. Ο κόσμος με το θυμικό του θα έλεγε πως αν δεν ήταν ο Λύτρας θα ήταν μέσα τώρα. Δεν γνωρίζω αν έπραξαν σωστά οι δικαστές. Ίσως δεν είμαστε οργανωμένοι στο κομμάτι των δομών για τους θύτες και στον έλεγχό τους, αλλά υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και το κράτος δικαιούται να ελέγχει αν τηρείς την ιατρική παρακολούθηση».
Η κ. Τσαμπάζη τόνισε πως, «Από το περιστατικό αυτό, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και δεν κάνει ταξικούς περιορισμούς. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την σημασία της πρόληψης, τα περιοριστικά και ασφαλιστικά μέτρα, είναι ένας νομικός όρος, δεν περιορίζουν ούτε εξασφαλίζουν την γυναικά ότι δεν θα την πλησιάζει ο άντρας της. στην κοινωνία μας πρέπει να απομακρύνουμε τον θύτη και όχι να φυγαδεύουμε τις οικογένειες σε δομές φιλοξενίας, οι οποίες άνουν εξαιρετική δουλειά. Έχουμε ρίξει το μπαλάκι στις γυναίκες «μιλήστε», «γιατί δεν μιλάτε», «φύγετε», ενώ θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος νομικός, αυτοί οι άνθρωπο να αναζητήσουν βοήθεια και για τους ίδιους, αλλά να τους αποδοθεί και η δικαιοσύνη. Να εκτίσουν ποινή εύλογη και δίκαιη ως προς την κοινωνία και τον εαυτό τους. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ξαναβιαιοπραγήσουν».
Με την σειρά της η κ. Αναστασίου υπογράμμισε:
«Οι δικηγόροι δικάζονται σε διαφορετικά δικαστήρια για κακουργήματα. Αυτός είναι ένας προάγοντας που δείχνει ότι αντιμετωπίζονται και διαφορετικά από τις γνώσεις του νόμου που έχουν. Το ηθικό του ζητήματος στον νόμο μεταφράζεται ως «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Δεν γνωρίζουμε αν θα επαναλάβει το αδίκημα. Λέει ότι θα ζητήσει θεραπεία ενώ παράλληλα αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν έχει επαναληφθεί. Θα ζητήσει θεραπεία για ένα μεμονωμένο περιστατικό για το οποίο δεν έχει επαναληφθεί. Οι κακοποιητές δεν έρχονται με μια ταμπέλα που λέει «είμαι κακοποιητής». Δεν έχει κοινωνικά κριτήρια η βία. Η λύση είναι οι κακοποιητές να είναι φυλακή και οι γυναίκες σπίτι τους. Ο γιατρός πολύ γενναία είπε πως δεν αιτιολογείται πτώση από τις σκάλες. Η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπαγγέλτως από το 2006 και είναι σημαντικό ότι με τον νόμο Φλωρίδη οι γιατροί μπορούν να ενημερώνουν τον εισαγγελέα για τα περιστατικά. Ζητάμε δικαιοσύνη για όλους, ορθώς παρενέβη ο Άρειος Πάγος γιατί δεν πληρούται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βλέπουμε ότι ψεύδεται και μετά αλλάζει την κατάθεσή του. Αν ήταν κάποιος άλλος θα υπήρχε προφυλάκιση. Για να αφεθείς ελεύθερος θα πρέπει να είναι βέβαιο το δικαστικό σώμα ότι δεν θα επαναλάβεις μέχρι την δίκη σου κάποιο αντίστοιχο αδίκημα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο κατά δήλωσή του, είχε συγκεκριμένο αποδέκτη, αλλά και τα περί «γκρίνιας».
«Είμαι οργανωμένος στην παράταξη μου από το 1964. Είχα «χτυπήσει» το καμπανάκι από τις περιφερειακές εκλογές. Όταν χάνεις 1,1 εκ. ψήφους δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις ότι έχεις υποστεί ήττα. Αυτό που εισέπραττα προεκλογικά, είναι ότι ο κόσμος με αλά λόγια μας έλεγε να αλλάξουμε μυαλά και κάποιοι να ξεκαβαλήσουν το καλάμι. Δεν μπορεί η επίσημη θέση του κόμματος μετά τις εκλογές να είναι ότι «μας είπε ο κόσμος ότι καλά τα κάνατε αλλά δεν τα κάνατε τόσο γρήγορα, τρέξτε γρηγορότερα». Το καλά αφορά κυρίως στις συμπεριφορές στελεχών, όχι όλων, τα οποία εξακολουθούν και παραμένουν στην κυβέρνηση. Όταν είπα «επιστροφή στις ρίζες» δεν σημαίνει να πάμε «πίσω». Είδαμε το αποτέλεσμα σε Ροδόπη και Ξάνθη. Για συμβολικούς λόγους θεωρώ πως ο κ. Στυλιανίδης θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα μπαίνει στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση. Δεν έχει μείνει και τίποτα από άλλα κόμματα που να μην έχουμε «μαζέψει». Η διεύρυνση για να έχει αξία πρέπει να οφείλεται σε πολιτικές που εφαρμόζεις, που κάνεις το κόμμα σου ελκυστικό ακόμη και σε πολίτες που δεν σε πιστεύουν ιστορία ή δεν ανήκουν σε σένα», σχολίασε.
Και προσέθεσε ο κ. Κακλαμάνης: «Σχετικά με τον νόμο των ομοφύλων δεν ενόχλησε τον κόσμο η ψήφιση του νόμου, αλλά τα πανηγύρια και το πάρτι που ακολούθησε της ψήφισης. Μέχρι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως μη όφειλε. Τι δουλειά είχε; Αυτό ενόχλησε περισσότερο. Έχει χαθεί το dna της παράταξης, αυτό εννοώ όταν λέω επιστροφή στις ρίζες. Με την επίσκεψη του Ράμα στην Αθήνα, θα μπορούσε να του απαγορεύσει την εκδήλωση την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτά όλα ενοχλούν τον κόσμο της ΝΔ».