Πολιτική αντιπαράθεση για τα πορίσματα των κομμάτων για το δυστύχημα στα Τέμπη – Τι είπαν Λιάκος, Καλαματιανός & Κωνσταντινόπουλος


Αρχικά οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν για την πρωτοφανή επίθεση σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λιάκος μίλησε για περιστατικό.

«Πράγματι ήταν μία κατάσταση που μας σόκαρε όλους. Είναι άκρως καταδικαστέες όλες αυτές οι συμπεριφορές, και ενάντια στα παιδιά αλλά και ενάντια στον κ. Κασσελάκη και στην φρουρά του. Είναι φαινόμενα που απασχολούν πλέον την νεολαία μας και οφείλουμε όλοι να σκύψουμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα είτε αυτό λέγεται κοινωνία, είτε οικογένεια είτε σχολείο για να θωρακίσουμε τους νέους μας έτσι ώστε να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Μπορεί να έχει παίξει ρόλο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ομόφυλους, ωστόσο η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει να προχωράει επειδή κάποιες μειοψηφίες δεν δέχονται και την διαφορετικότητα και στον τρόπο έκφρασης του καθενός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως, «Είναι καταδικαστέες αυτές οι ρατσιστικές, ομοφοβικές επιθέσεις. Αυτό το μίσος δημιουργεί τεράστιο ζήτημα. Είναι θλιβερές μειοψηφίες αυτοί που τα δημιουργούν. Πρέπει να πράξουμε και όχι μόνο να καταγγέλλουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ενέργειες, και στην κοινωνία και στην εκπαίδευση και να πείσουμε τον κόσμο, ότι η κοινωνία προχωράει μπροστά με το φως, την συμπερίληψη, τον σεβασμό στον άλλον. Αυτή η λογική της αντιπαράθεσης του «τι ψηφίζετε», «τι κάνετε», και με αυτό το ζήτημα της ισότητας του γάμου δημιουργεί μια συζήτηση που είναι στην λάθος κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην άποψη κάθε ανθρώπου, αυτό είναι και η δημοκρατία. Θλίβει το γεγονός ότι ήταν μικρά παιδιά αυτά που έκαναν την επίθεση. Αυτό ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο το να θρέφονται τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει να είναι άμεση η παρέμβαση της πολιτείας. Θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αλά το θέμα είναι η πρόληψη. Όποιος έχει δημόσιο λόγο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει και τι μηνύματα εκπέμπει».

«Δεν υπάρχουν υποσημειώσεις την καταδίκη αυτού του θέματος», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, και συνέχισε: «τα τελευταία 5-6 χρόνια, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα αυτά τα φαινόμενα. είναι η προέκταση του πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα, πώς πρέπει να εμβαθύνουμε, να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν συμμορίες παιδιών μικρότερα των 15 ετών που κάνουν όλα όσα διαβάζουμε. Υπάρχει μία κουλτούρα τέτοια μέσα από διάφορα είδη μουσικής και γενικότερα. Αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις αλλά με μία κουλτούρα, έναν άλλο τρόπο σκέψης, από το σχολείο, την ευθύνη των γονιών. Τα κόμματα και η «ελίτ» δεν πρέπει να επιτρέψουν στις ακραίες ομάδες να μιλούν αυτές για την πατρίδα, την οικογένεια και να οικειοποιηθούν τέτοιες λέξεις. αν τα οικειοποιηθούν θα στείλουν το λάθος μήνυμα. Πρέπει και εμείς να αλλάξουμε την αντιμετώπισή μας σε αυτά τα ζητήματα».

Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της ΝΔ – Καταχωρούνται οι εκθέσεις της αντιπολίτευσης

Μεταξύ άλλων οι πολιτικοί μίλησαν για την Εξεταστική Επιτροπή και τα πορίσματα των κομμάτων.

Ο κ. Λιάκος είπε: «Αξίζει να αναφερθούμε στο κομμάτι αυτό με σεβασμό στα 57 θύματα, και στην – πολλές φορές – δίκαιη οργή των συγγενών και των τραυματιών και όσοι βίωσαν αυτόν τον πόνο. Η ΝΔ, η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή στάθηκαν σε 2 κατευθύνσεις: να μην μείνει τίποτα που να έχει σκιά πάνω του για να μην αμφισβητηθεί τίποτα, και ο λόγος που είμαστε εδώ και συζητάμε – και καλώς – αυτά τα ζητήματα, είναι γιατί το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ στην συνταγματική αναθεώρηση έδωσε την δυνατότητα στην μειοψηφία να θέτει πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Η προανακριτική που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία προδήλως αβάσιμη πρόταση καθώς αναφερόταν μόνο στα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αναφορικά με την σύμβαση 717».

Και συμπλήρωσε: «Πάντα θα επικουρεί το ζήτημα της 717. Λέμε πως αν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας και δεν είχαν γίνει 7 λάθη μέσα σε 5 λεπτά πάλι το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. Υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτό το θέμα. Υπάρχει η πολιτική ευθύνη που ανελήφθη από τον κ. Καραμανλή αμέσως. Αν χρειαστεί να πάει στην δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής, θα πάει. Τρέχει και παράλληλα η τακτική δικαιοσύνη».

Για το ίδιο θέμα μίλησε ο κ. Καλαματιανός.

«Είχαμε ένα χρέος ως πολιτικό σύστημα απέναντι στα θύματα και στην ελληνική κοινωνία: να φωτιστεί κάθε πλευρά αυτού του ζητήματος, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο «ψηλά» και να βρίσκονται. Δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης δεν επιτελείται αυτό το χρέος. Η κοινωνία έχει αμφιβολίες και πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη. Εμείς είπαμε να μην κλείσει η Εξεταστική Επιτροπή», σχολίασε.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως, «ως ΠΑΣΟΚ λέγαμε πως έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν θα βγάλει πουθενά. Τι αναζητούν είτε είσαι το θύμα ή ο γονιός ή κοινωνία; Αρχικά δικαιοσύνη και δεύτερον να μην ξανασυμβεί σαυτό το πράγμα. Το μήνυμα που έστειλε η πλειοψηφία σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι φταίει μόνο ένας άνθρωπος. Άρα ουσιαστικά λέμε ότι τίποτα δεν ισχύει ενώ η ευρωπαία εισαγγελέας λέει κάτι διαφορετικό: το ότι αν είχε ολοκληρωθεί το 2016 η τηλεδιοίκηση σήμερα δεν θα είχαμε αυτό το δυστύχημα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και υπάρχουν και αλλού ευθύνες, κυρίως στις πολιτικές ευθύνες που δεν επέτρεψαν να υπάρχει το σύστημα της τηλεδιοίκησης. Η Βουλή στέλνει λάθος μήνυμα με αυτό το θέμα και αυτή την στάση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή».



Πηγή