Πολιτική αντιπαράθεση για τη μετατροπή της «Μονής της Χώρας» στην Τουρκία σε τέμενος
Ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής ΝΔ, αναφερόμενος στη μετατροπή σε τέμενος της «Μονής της Χώρας» στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως η Τουρκία παραμένει μία χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει έντονη εχθρικότητα προς τη χώρα μας.
«Δεν πρόκειται λοιπόν να αλλάξει και υπό μία έννοια με αυτά που συμβαίνουν έχει επιλέξει στρατόπεδο. Δεν είναι με την ΕΕ και τη Δύση αλλά εμείς δεν μπορούμε να μην πάμε να μιλήσουμε. Υπάρχει το μεταναστευτικό και είναι λογικό να υπάρχουν οι συζητήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να μιλήσει στη συνάντηση για τη Μονή της Χώρας».
Ενώ για την επίσκεψη του Έντι ράμμα στην Αθήνα είπε:
Ο Ευάγγελος Αντώναρος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως ως χώρα πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά η προσπάθεια μας να αποφύγουμε ένταση στο πεδίο είναι επικίνδυνη.
«Η Τουρκία επιβάλλει λέξη λέξη τα δικά της θέλω και δίνει την εντύπωση στους τρίτους που μας βλέπουν, πως δημιουργούνται πραγματικές καταστάσεις. Η δική μου θέση είναι πως θα έπρεπε δια της διπλωματικής οδού να δώσει η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβουν πως αφού το πάνε έτσι, δεν γίνεται η συνάντηση. Το να πάει ο κ. Μητσοτάκης να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του δε αλλάζει κάτι. Πέρσι η Γερμανία απαγόρευσε στον κ. Ερντογάν να πάει στο έδαφός της και να κάμνει προεκλογική εκστρατεία. Γιατί η Ελλάδα να γίνει χώρος κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε όμως. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δοθεί δημόσιος χώρος».
Ο Παναγιώτης Δουδώνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως η Μονή της Χώρας λειτουργούσε ως μουσείο.
«Υπήρχε μία απόφαση το 19’ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία έλεγε να μετατραπεί σε τζαμί, και το 20’ βγήκε ένα ΦΕΚ. Έχουν περάσει 4 χρόνια στα οποία η Ελλάδα δεν ενήργησε και μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη γίνεται αυτή η εξέλιξη. Με αυτό ο Ερντογάν θέλει να δείξει πως δεν τον ενδιαφέρει ο πολιτισμός αλλά τον ενδιαφέρει να κάνει αυτό που θέλει εκείνος. Αυτή η αντίληψη δεν θα κάνει καλό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν δείχνει σεβασμό στο ελληνικό κράτος ούτε στον πρωθυπουργό».
Το VMRO-DPMNE νικητής στις κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας
Συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία.
Η διπλή νίκη του VMRO-DPMNE σαφώς προβληματίζει την Αθήνα, δεδομένης και της εθνικιστικής ρητορικής κατά την προεκλογική περίοδο.
Τόσο ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και η – όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα – νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα, επιμένουν να αποκαλούν την χώρα τους «Μακεδονία» ενώ προεκλογικά έθεταν και ζήτημα ενδεχόμενης καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Κώστας Καραγκούνης σχολίασε:
«Θέλει κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη για τη συμφωνία και είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας».
Ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος είπε:
«Τα Σκόπια είναι μία εξέλιξη που φαινόταν να έρχεται. Θα δούμε τι θα γίνει. Εγώ θεωρώ πως η Συμφωνία των Πρεσπών με όλες τις ατέλειες είναι μία συμφωνία που διασφαλίζει την κανονική λειτουργία των γειτονικών χωρών. Εγώ πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αυτή η συμφωνία. Εμφανιστήκαμε σε μία στιγμή που η Τουρκία έκανε προσπάθειες απόκτησης του τοπικού ελέγχου».
Τέλος, ο κ. Δουδώνης είπε:
«Εμείς διαφωνούσαμε για την γλώσσα. Εμάς η επιθυμία μας είναι να τηρούνται οι συμφωνίες».