Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια και την 6ήμερη εργασία


Σύμφωνα με έρευνες, το φετινό καλοκαίρι 1 στους 2 Έλληνες δεν θα καταφέρει να πάει διακοπές, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν πάρει φωτιά.

Βασική προϋπόθεση της κυβέρνησης είναι η τόνωση του εισοδήματος των πολιτών, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, υπογραμμίζοντας πως σημειώθηκαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Η λογική μας είναι να πάμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο στόχος μας είναι τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα γίνει μέσω της φορολόγησης στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων», είπε.

Για την 6ήμερη εργασία

Όσον αφορά την εξαήμερη εργασία τόνισε πως δεν καταργείται το πενθήμερο και το νόμιμο ωράριο, με το μέτρο να έρχεται για «να καλύψει την έλλειψη ειδικού εξειδικευμένου προσωπικού».

Το μέτρο της εξαήμερης εργασίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπήρχε ποτέ τόσο υποτελής κυβέρνηση στα εργοδοτικά συμφέροντα, όπως η σημερινή κυβέρνηση», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης και συμπλήρωσε:

«Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά αυτό το γεγονός, βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη. Αυτές είναι οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε πως με το μέτρο της εξαήμερης εργασίας καταστρατηγούνται οι αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι επί δεκαετίες, ενώ δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στους εργαζόμενους.

Η εξαήμερη εργασία προσφέρει κέρδος στις επιχειρήσεις, ανέφερε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας πως «αντί να προσλάβουν ακόμη έναν εργαζόμενο και να καταπολεμήσουν την ανεργία, τους αναγκάζουν να δουλεύουν έξι ημέρες».

«Στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έβλεπαν στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δουλεύουν 6ήμερο και 7ήμερο να υπάρχει μαύρη εργασία κι αντί να το αντιμετωπίσουν πρακτικά, το αντιμετώπισαν υπηρετώντας το αίτημα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όχι των εργαζόμενων. Είναι ένα ζήτημα που έρχεται να πάει τη ζωή των εργαζόμενων ακόμα πιο πίσω», δήλωσε.



Πηγή