Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά – Τι είπαν Πέτσας, Βίτσας και Χρηστίδης
Ο κ. Πέτσας μίλησε για την εκτόξευση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τα μέτρα της κυβέρνησης για να περιοριστεί το φαινόμενο.
«Το γεγονός ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση γι΄αυτό το θέμα νομίζω είναι κάτι θετικό. Περιμένουμε να το δούμε και πώς θα αποτυπωθεί και στα εισιτήρια. Υπάρχει ο κόσμος που έχει κάνει προγραμματισμό και έχει ήδη αγοράσει εισιτήρια. Θα περίμενα μία πιο γρήγορη ανταπόκριση και από τις ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ανθρώπους που προβλέπουν τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά και από άλλους παράγοντες της αγοράς. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια με την δημοσιονομική κρίση», ανέφερε αρχικά.
Για το Market Pass είπε ο κ. Πέτσας: «Το Market Pass είναι για να αντισταθμίσει την αύξηση του πληθωρισμού ο οποίος έχει μεν πέσει κάτω από το 2%, αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να είναι ψηλά. Άρα, είναι διαφορετικά εργαλεία για τις διάφορες ανάγκες των πολιτών. Για τα εισιτήρια σημασία έχει να αποτυπωθεί αυτό γρήγορα γιατί είμαστε στα μέσα Ιουλίου».
Ο κ. Βίτσας τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
«Ό,τι και να γίνεται, άμα είναι μία προσφορά, καλώς γίνεται. Αλλά σε επίπεδο πολιτικής θα λέγαμε ότι “πολύ αργά, πολύ λίγα”. Από πέρσι ξεκίνησε μία τρομερή άνοδος των τιμών στα ακτοπλοϊκά, το αποτέλεσμά του δεν το μάθαμε αμέσως, φέτος μαθαίνουμε το αποτέλεσμα το περσινό. Και έτσι θα γίνεται. Άρα θα έχουμε χασούρα και για τα νησιά μας, τους ντόπιους και γενικά. Θα συμφωνούσα εάν η πρωτοβουλία είχε παρθεί από τον Φεβρουάριο ή πέρσι που ξέραμε πώς πήγαν τα πράγματα. Η κυβέρνηση κάνει μετά τις εκλογές, μία σειρά από πράγματα που εάν τα έβαζε πριν τις εκλογές, πολλά μπορούσαν να είχαν συμβεί», τόνισε.
Και πρόσθεσε ο κ. Βίτσας: «Είχαμε την ατυχία ότι ο άνθρωπος από την πλευρά μας που έκανε την πρόταση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, να μην βρίσκεται στη ζωή. Κάναμε ορισμένα πράγματα πέρσι. Είχαμε τον πληθωρισμό των τιμών, της προσφοράς-ζήτησης. Άρα τα μέτρα που θα πάρουμε πρέπει να χτυπούν την απληστία».
Από την πλευρά του ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στην ακρίβεια στα εισιτήρια των πλοίων.
«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναδείξουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι το αντικειμενικό, που αφορά στην απληστία. Υπάρχει συνολικό ζήτημα στον τρόπο με τον οποίο που ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων δεν μπορεί καν να ονειρεύεται διακοπές. Αυτό το ζήτημα προέκυψε το 2022. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Διαμαντίδης είχε βγάλει μία αντίστοιχη ανακοίνωση προβλέποντας το τι θα συμβεί και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Πολλά στελέχη της ΝΔ το έριξαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και στην απλή αναλογική. Αυτό μας δείχνει το σκεπτικό της ΝΔ. Πρακτικά τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει την διυπουργική, να καθορίσει βασικά πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης.
«Έχουμε συμπεριλάβει μία σειρά μέτρων και φυσικά την μείωση του ΦΠΑ, μέτρα για την αισχροκέρδεια, και όλο αυτό το εύρος του κέρδους που ξεπερνά τη λογική. Αποδεικνύεται ότι μία κυβέρνηση έχει υπουργούς που θα μπορούσαν να έχουν κάνει πράγματα και δε τα έκαναν και έχουμε και υπουργού που ανακοινώνουν πράγματα που δεν ήταν καν στους μπλε φακέλους ή την προεκλογική συζήτηση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πέτσας τοποθετήθηκε για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
«Δεν είδα κάπου αναφορά για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δεν άκουσα κάτι από τον αρμόδιο υπουργό. Να γίνονται οι παρεμβάσεις που χρειάζονται για να λειτουργεί το κυβερνητικό σχήμα. Από την ανάλυση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία από τον Σεπτέμβριο», σχολίασε.
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαστε στο ίδιο κόμμα, δεν μπορεί να απέχουν πολύ οι πλατφόρμες μεταξύ τους σε σχέση με την ιδεολογικο-πολιτική. Το μέλλον ενός κόμματος δεν εξαρτάται από την διαδικασία εκλογής προέδρου εκτός και αν κάποιος θέλει να την διασπάσει. Με Ευκλείδη Τσακαλώτο πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανέλθει σε τροχιά κυβερνητικότητας. Το ζήτημα είναι να καταπιαστεί με τα δέοντα προβλήματα, που έχουμε πολλά ζητήματα ανοιχτά. Αυτό πρέπει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος θα ψηφίσει τον κ. Τσακαλώτο για την θετική του ατζέντα. Θα με ενδιέφερε να μάθω την γνώμη του Αλέξη Τσίπρα αλλά είναι αποκλειστικό δικαίωμά του να την εκφράσει ή να μην την εκφράσει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την κ. Αχτσιόγλου», επεσήμανε.
«Νομίζω είναι τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάψει να είναι κόμμα εξουσίας», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Χρηστίδης είπε πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του, μέχρι τότε δεν έχουμε κάτι να πούμε. Δεν θα παρέμβω ποτέ στα εσωκομματικά του, δεν μου άρεσε όταν έγινε με το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. τα προβλήματα είναι τεράστια. Δεν ξέρω εάν κάποιος γέλασε με την έφιππη αστυνομία για τουριστικούς λόγους. Είναι ζήτημα ότι ένας υπουργός θέτει δημόσια ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο, και αδειάζεται την ίδια μέρα».
Τον δρόμο της Χάγης έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης για την επίλυση διαφορών με την Τουρκία
Για τα ελληνοτουρκικά και την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για την Χάγη, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως, «ο πρωθυπουργός έθεσε μία ατζέντα που θα οδηγήσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Αυτή την ατζέντα δεν την είχε ανοίξει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ πιέζουμε να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία χωρίς υποχωρήσεις για την εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα F-35 και τα F-16 πάνε μαζί, δεν πάνε ξεχωριστά. Δεν είναι για αερομαχίες τα F-35. Το βασικό ζήτημα είναι να φτάσεις μέχρι τη Χάγη. Εκεί θα υπάρχει ένα συν- υποσχετικό», δήλωσε ο κ. Βίτσας.
Κλείνοντας ο Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε: «Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε εάν ο αρχηγός οπουδήποτε άλλου κόμματος ήταν σε εξώφυλλο τουρκικής εφημερίδας, μιλώντας για υποχωρήσεις πριν καν ανοίξει η συζήτηση. Εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει. Το ζήτημα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να ανοίξει μία συζήτηση η οποία περιλαμβάνει υποχωρήσεις».