Πολιτική αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών
Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις συνθήκες που κινούνταν η εμπορική και η επιβατική αμαξιστοιχία το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο κ. Λοβέρδος, μίλησε για την τραγωδία και τις εξαγγελίες του κ. Γεραπετρίτη σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στις επερχόμενες εκλογές.
Λοβέρδος: «Είναι υποχρέωσή μας, να αποδώσουμε τις ευθύνες στους πάντες με ονοματεπώνυμο»
«Καταλαβαίνω την συζήτηση που έχει αρχίσει, και δεν σας κρύβω ότι και εγώ είμαι αποδέκτης των ίδιων διαμαρτυριών από ψηφοφόρους της ΝΔ. είναι πολύ λογικό, υπάρχει πολλή οργή στην κοινωνία, πρέπει να υπάρξουν κάποιοι, πέραν του σταθμάρχη, του επόπτη, και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα που θα πρέπει να πληρώσουν» το μάρμαρο αυτής της τραγικής ανείπωτης τραγωδίας. Κάθε κυβέρνηση που είναι στα πράγματα έχει ευθύνες. Μόνο ο κ. Τόσκας δεν είχε ευθύνες και δεν τις έβρισκε στο Μάτι, ούτε η κ. Δούρου, που της «έκατσε στραβή στη βάρδια». Εκείνοι ούτε παραιτήθηκαν και κατέβηκαν στις εκλογές, βέβαια ο ελληνικός λαός δεν τους επανεξέλεξε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τις αναλάβει πλήρως και πρέπει να πράξει, εκεί που κάποιοι έχουν ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες. Είναι θέμα συνείδησης του καθενός το τι θα πράξει, ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που δεν είχε γίνει σε άλλες τραγωδίες, από το Σάμινα, ούτε όταν ο Βύρων Πολύδωρας έλεγε για τον «στρατηγό άνεμο» (σ.σ. στις φωτιές στην Ηλεία)», είπε αρχικά.
«Δεν θα πρέπει να μας απασχολούν οι εκλογές αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι ήταν ατυχής η δήλωση του κ. Οικονόμου, που έσπευσε να μιλήσει για την υποψηφιότητάς του Καραμανλή. Όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Καραμανλή έπρεπε να απαντήσει ότι δεν είναι ώρα για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. οι εκλογές θα γίνουν μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες όταν είναι ο κατάλληλος χρόνος»
«Ο ΟΣΕ συνοψίζει όλη την κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους»
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, τόνισε πως, «είναι εύκολο όταν είμαστε στην πλευρά του πολίτη να κατηγορούμε αυτόν που είναι στην εξουσία. Η εξουσία δεν είναι απεριόριστη, δεν μπορείς να κάνεις πράγματα από τη μία μέρα μετά την άλλη. Δεν μας αρκούν οι παραιτήσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, είναι υποχρέωσή μας, να αποδώσουμε τις ευθύνες στους πάντες με ονοματεπώνυμο. Ο ΟΣΕ συνοψίζει όλη την κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους. Τις πελατειακές σχέσεις, τα κομματικά ρουσφέτια, όλοι αυτοί που εμπλεκόμενοι έχουν μπει με ρουσφέτια.ζ Πολύ κακώς που έλεγε ο Καραμανλής ότι η ασφάλεια των μεταφορών είναι εγγυημένη».
Γεροβασίλη: «Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης στο θέμα Καραμανλή»
Η κ. Γεροβασίλη τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, και την στάση της αντιπολίτευσης.
«Οι εξισώσεις και οι συμψηφισμοί δεν βοηθούν. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις. Η Ελλάδα σείστηκε με όλες αυτές τις διαδηλώσεις, με τον κόσμο σε κάθε πόλη, με αίτημα δικαιοσύνη και αλήθεια. Και εδώ συζητάμε για την υποψηφιότητα του Καραμανλή, την ώρα που το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνία είναι το επίδικο. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα Καραμανλή είναι ένα ζήτημα. Υπάρχουν υφυπουργοί, ο κ. Παπαδόπουλος, αρμόδιος για τα θέματα Μεταφορών ήταν αυτός που όχι μόνο δεν βγήκε, δεν απολογείται και δεν υπάρχει στο προσκήνιο, αλλά και στα social αντιδρούσε με τον αυτάρεσκο τρόπο στις επίκαιρες ερωτήσεις για την ασφάλεια», τόνισε.
Γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι συμβάσεις;
«Η Ευρώπη κατηγορεί την 4ετία του κ. Καραμανλή. Τις συμβάσεις τις παραδώσαμε ώριμες πια, και υπό εκτέλεση έργο στο 68% με στοιχεία που κυκλοφορούν. Φυσικά θα πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι, ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος που κατηγορούσε τον κ. Μεϊκόπουλο ότι κάνει μικροπολιτική. Τώρα έχουμε δήθεν παραιτήσεις, αυτό είναι υποκριτικό», απάντησε η κ. Όλγα Γεροβασίλη.
Χριστοδουλάκης: «Ο πρωθυπουργός κρυπτόμενος πίσω από τις διαχρονικές ευθύνες, δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη που αναλογεί στον ίδιο»
Στη συνέχεια ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην μαζική συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας αλλά και στην απόδοση ευθυνών.
«Θέλω να κάνω αναφορά για τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα απλού κόσμου ο οποίος ανησυχεί, είναι προβληματισμένος, έχει μέσα του οργή και ζητά πρώτον δικαιοσύνη, αλήθεια και ειλικρίνεια, και δεύτερον ένα κράτος που θα του εγγυάται στοιχειωδώς την ασφάλειά του. Είναι θέση αρχής: όλα να διερευνηθούν. Να μην κρυφτεί τίποτα, να χτίσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε με τη σειρά του.
«Υπάρχει το ζήτημα του τι δεν έγινε. Το ζήτημα της τηλεδιοίκησης με τη σύμβαση του 2014, που δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, γιατί σταμάτησε το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας του ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια και μία σειρά από άλλα θέματα που θα εξεταστούν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες. Ένα από τα πράγματα που διεγείρουν το θυμικό της κοινωνίας είναι και ο τρόπος που επιχειρείται να γίνει μία επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Θα θυμίσω τις πρώτες δύο μέρες, είχαμε το αφήγημα του ανθρωπίνου λάθους. Το θέμα είναι γιατί δεν υπήρχαν οι υποδομές ώστε να μην εξαρτώνται δεκάδες ζωές από ένα ανθρώπινο λάθος. Δεύτερον η μισή συγγνώμη του πρωθυπουργού. Κρυπτόμενος πίσω από τις διαχρονικές ευθύνες δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη που αναλογεί στον ίδιο. είναι αυτονόητο ότι ο υπουργός Μεταφορών θα πρέπει να παραιτηθεί και υφυπουργός έχει αντίστοιχη ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.
«Τρίτον σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον κ. Καραμανλή που παραιτήθηκε από υπουργός και κατεβαίνει για βουλευτής, ουσιαστικά είναι μη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, και τέταρτον η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν γίνεται υπουργός Ανάπτυξης να λέει ότι δικαιολογημένα είπε ψέματα ο υπουργός Υποδομών στη Βουλή για να μην τυχόν και κόψουμε τα απαιτούμενα εισιτήρια στο τρένο. Αντιλαμβάνομαι ότι ήξερε αλλά, ήταν άλλα τα κριτήρια. Είναι ζήτημα το γιατί δεν επιταχύνθηκε η εφαρμογή της συμβάσης 717, που σώζει ζωές και γίνεται τώρα που θρηνούμε 57 ζωές», κατέληξε.