Πολιτική αντιπαράθεση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΚΕ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους. «Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές, «παρών» 11, σε σύνολο 299 ψηφισάντων.
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, είπε για αυτήν την απόφαση:
«Πλέον, έγινε νόμος του κράτους. Είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση γιατί δίνει ελπίδα στην νέα γενιά για μία άλλη επιλογή και δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να δημιουργήσει ένα κέντρο εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Το 85% του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων. Μέχρι το 2027 η χρηματοδότηση θα φτάσει πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο πρόσθετη χρηματοδότηση».
Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε με την σειρά του πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας.
«Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως έχουμε μια ανορθόδοξη σειρά των πραγμάτων. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά, λέει την αλήθεια πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν επιδέχεται ερμηνείας το άρθρο 16 του Συντάγματος όσον αφορά την υποχρεωτικότητα και απαγόρευση τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το ιδιώτες και με δίδακτρα. Αυτό το Σύνταγμα είναι ο άγγελος των αδυνάμων».
Ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, μίλησε για τη θέση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η «κυβέρνηση προσπαθεί με αλαζονεία να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως κάνουμε πιρουέτες».
«Είχαμε πει πως δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση. Ο τίτλος της εφημερίδας των ‘’Νέων’’ πως ‘’Τώρα το ΣτΕ θα κρίνει’’ είναι ένα μείζον ζήτημα που εμείς το είχαμε θέσει. Να πάμε με συζήτηση, να φτιάξουμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το άρθρο 16 ή είναι μία εξυπηρέτηση πελατών; Η συνταγματική αναθεώρηση, απαιτεί συναινέσεις και η συναίνεση απαιτεί συζήτηση».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα νόμο έκτρωμα».
«Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχιστεί και θα καταστήσουν τον νόμο ανενεργό και στα χαρτιά. Όχι μόνο αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων θα έχουμε αλλά υποβάθμιση. Θα γίνει επιχείρηση. Είναι άδικο να λέμε πως είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τα εμπόδια θα αυξηθούνε εκεί, και μην έχουμε αυταπάτες, και σήμερα πληρώνουμε πολλά στη δημόσια εκπαίδευση».
Πώς σχολιάζονται οι δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα
Στη συνέχεια, μίλησε για τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies», λέγοντας:
«Η κυβέρνησαν επιτέθηκε στο ΚΚΕ για σεξισμό και χθες είχαμε συγκάλυψη και συκοφαντία. Μόνο 2 από τους 5 αρχηγούς μίλησαν για αυτό. Ο πρωθυπουργός και η κ. Κωνσταντινοπούλου. Αυτό σημαίνει πως τους ενοχλεί η καταγγελία της σαπίλας και όχι η ίδια η σαπίλα. Υπάρχουν τόσα δημοσιεύματα που λένε πως αναγκάζονται να μπούνε σε τέτοιες πλατφόρμες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Να ζητήσουμε συγγνώμη από τους προαγωγούς; Αυτό που είπαμε είναι πως πολλά κορίτσια και αγόρια θα καταφύγουν σε αυτό. Δεν είπαμε πως θα γίνουν όλα τα κορίτσια πόρνες».
Ο Χρήστος Γιαννούλης σχολίασε:
«Η τοποθέτηση, όπως έγινε, δεν συνάδει με την εκτίμηση πως συλλήβδην όλες οι κοπέλες θα καταφύγουν σε αυτό. Υπάρχουν πολύ σοβαρά πράγματα για να μένουμε τόσο σε αυτά».
Ενώ ο Θανάσης Γλαβίνας είπε:
«Εμείς καταδικάσαμε αυτή τη διατύπωση. Μπορώ να συζητήσω πως τα πανεπιστήμια μπορεί να φέρουν τα φοιτητικά δάνεια και θα αναγκαστεί κάποιος για πολλά χρόνια να το πληρώνει».
Η κ. Άννα Ευθυμίου είπε:
«Εγώ θεωρώ πως ήταν μία άστοχη δήλωση έτσι όπως τέθηκε τουλάχιστον. Είναι σαν να λέει πως αυτή είναι η λύση για αυτά τα κορίτσια, λες και δεν μπορούν να δουλεύουν σεζόν για να βγάλουν τα έξοδά τους. Ήταν σεξιστική η δήλωση και άστοχη για τις γυναίκες».