Πολιτική αντιπαράθεση για την κλιματική κρίση και τον κατώτατο μισθό – Τι είπαν Λοβέρδος, Κόκκαλης και Τσουκαλάς


Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και εποχικών πυροσβεστών.

«Για μένα όσοι προσφέρουν για να υπηρετήσουν δίνοντας και την ζωή τους είναι ήρωες. Δεν είναι όλοι οι πυροσβέστες ήρωες, όπως και όλοι οι αστυνομικοί ή όλοι οι γιατροί κτλ. Πρέπει να το διακρίνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν την ζωή τους και άλλοι που λουφάρουν. Έτσι γίνεται παντού. Σεβόμαστε απεριόριστα όλους τους πυροσβέστες. Είναι σημαντικός κλάδος του κρατικού μηχανισμού. Άλλο πράγμα η λύση που πρέπει να βρεθεί και άλλο τα επεισόδια. Τα επεισόδια είναι θλιβερά και δεν έπρεπε να έχουν γίνει. Και οι μεν και οι δε είναι εργαζόμενοι, δεν είναι όμως όλοι το ίδιο. δεν είναι ευχάριστη εικόνα. Το θέμα είναι εν εξελίξει και υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Αυτό έχουν να κάνουν με την χρησιμότητα τους, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, και το δεύτερο είναι να βρεθεί μια οικονομική λύση», είπε αρχικά.

Είμαστε θωρακισμένοι για μία καταστροφή όπως στη Βαλένθια;

Όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, «Κάνεις δεν είναι θωρακισμένος με αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση. Η Μεσόγειος βρίσκεται στο μάτι του προβλήματος. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Είχαμε τους καύσωνες, τώρα έχουμε και τις πλημμύρες. Έχουμε ανομβρία. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Για τον «λαϊκισμό» γύρω από το ζήτημα των πυροσβεστών και της κλιματικής κρίσης μίλησε ο κ. Κόκκαλης.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η λέξη εποχικότητα και η έννοιά της δεν συμβαδίζει με την κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση είναι όλον τον χρόνο. Οι άνθρωποι προσελήφθησαν το 2019 ως εποχικοί επί ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αναγκαίοι τον τον χρόνο. Και αντί η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα τους και να βρει τον τρόπο για την μονιμοποίησή τους, έχει απάντηση το ξύλο και τα ΜΑΤ. Είναι προσβλητική η δήλωση του Κικίλια περί προβοκάτσιας. Το κράτος οφείλει να είναι έτοιμο. Είναι ενδεικτικό της ολιγωρίας της κυβέρνησης, το εάν έχει ξεκινήσει ένα έργο μετά τον Daniel. Αν μου πουν ποιο είναι θα ζητήσω συγγνώμη. Το μόνο έργο που αρχίζει και γίνεται είναι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεν υπάρχει σχέδιο ολοκληρωμένο», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Με την σειρά του ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «αναφορικά με την εικόνα και το ξύλο των ΜΑΤ στο υπουργείο, δεν είναι τιμητικό για το ελληνικό κράτος. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα αιτήματά, ακόμη και αν δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Είναι αλαζονεία κατά την γνώμη μας.  Οι άνθρωποι αυτοί είναι χρήσιμοι, η κλιματική κρίση έχει πλέον στοιχεία κανονικότητας. Αλλάζει ο χαρακτήρας της εποχικότητας. Χρειάζεται πρόληψη όλη την χρονιά. Δεν είναι υπεράριθμοι. Θα πάρουμε πρωτοβουλίας, το θέμα πρέπει να λυθεί προς όφελος των ανθρώπων και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση να αναθεωρήσει. Ενδεχομένως να μπορούν να μονιμοποιηθούν όλοι, αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα που πρέπει να το δούμε.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση πάει να αντικαταστήσει αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να ρυθμίζουν, με μία μαθηματική εξίσωση. Είναι σαν να παραχωρεί στην τεχνητή νοημοσύνη το πόσο θα αυξάνονται οι αποδοχές. Βάζει ο τύπος την παραγωγικότητα της εργασίας μέσα, ενώ έχουμε χαμηλή παραγωγικότητα, όχι γιατί δεν εργαζόμαστε – οι Έλληνες εργάζονται μέσο όρο 40 ώρες ενώ στην Ευρώπη είναι 36 ώρες – αλλά γιατί οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν ψηφιακά εργαλεία, χρηματοδότηση και ρύθμιση οφειλών. Η παραγωγικότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλές αυξήσεις. Άλλο είναι ο πληθωρισμός και άλλο η ακρίβεια. Ζητάμε να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους το ζήτημα του κατώτατου μισθού και να πάμε σε εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσουκαλάς.



Πηγή