Πολιτική αντιπαράθεση για τις προμήθειες των τραπεζών – Τι είπαν Λοβέρδος, Δουδωνής και Κόκκαλης
Ο κ. Λοβέρδος μίλησε αρχικά για τις τράπεζες και την «κόντρα» στην Βουλή.
«Για τα μέτρα, δεν το είπε μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών. Και οι δυο λένε ότι οι χρεώσεις των τράπεζων είναι υπερβολικές. Αυτό το αναγνωρίζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τράπεζες δεν ανήκουν στον έλεγχο της κυβέρνησης αλλά από Την τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, και αφού οι ίδιες οι τράπεζες δεν έκαναν τις αλλαγές που θα έπρεπε, προχωρά σε μια σειρά από μέτρα που θα μειώσει κατά 50% των προμηθειών που έχουν επιβάλει οι τράπεζες στους πολίτες. Τώρα οι αλλαγές αυτές θα έρθουν με νόμο. Άλλο πράγμα είναι οι προμήθειες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, και άλλο να επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες. Έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες δεν μπορεί να επιβληθεί. Είναι επικίνδυνο μέτρο η έκτακτη φορολόγηση. Η κυβέρνηση όσον αφορά στις τιμές του ρεύματος, έχει παρέμβει, υπάρχει έλεγχος και υπάρχουν και ενισχύσεις. Αν αποδεικνυόταν ότι υπάρχει μονοπωλιακή/ολιγοπωλιακή πολιτική ενδεχομένως να μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο σε τράπεζα».
Ο κ. Δουδωνής τόνισε: «εμείς έχουμε προτείνει μία σειρά από μέτρα. είπαμε για την Golden Visa, ένα κομμάτι του μέτρου εφήρμοσε η κυβέρνηση, χωρίς την μεταβατική περίοδο. Κάναμε την πρόταση για τις τράπεζες, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πάλι ένα κομμάτι του μέτρου παίρνει η κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ολόκληρη την πρόταση ποτέ αλλά εφαρμόζει άλλα, γιατί υπάρχουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές».
Και συνέχισε: «Αναφορικά με τις τράπεζες, δεν είναι μόνο το ζήτημα των τράπεζων. Πάνω από όλα είναι δεν υπάρχει κίνητρο με τις προμήθειες και αυτή την τεράστια διαφορά καταθέσεων – επιτοκίου – χορηγήσεων, να δίνονται πολλά δάνεια σε εταιρείες και σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν πιστοληπτική ικανότητα. Δεν λέω να δίνονται σε «μπαταχτσήδες» αλλά να δίνονται σε πρόσωπα που έχουν πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την ελληνική οικονομία, ακόμη και το δημογραφικό. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε λόγο για ολιγοπώλια, μεταξύ άλλων και στον τραπεζικό κλάδο».
Ο κ. Κόκκαλης με την σειρά του υπογράμμισε: «ένα σοβαρό κράτος και κυβέρνηση, φροντίζει αφενός για την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, και την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά αφετέρου την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε πρόταση πρέπει να έχει αποτέλεσμα. εάν έχεις την πρόταση να φορολογήσεις εκτάκτως την τράπεζα γι΄αυτά τα κέρδη, και είναι αθέμιτα, τότε θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, από το πρόστιμο. Η Ελλάδα έχει από τα πιο υψηλά επιτόκια με χορηγήσεις. Σήμερα ο κόσμος είναι έρμαιο των αυθαίρετων τραπεζικών πρακτικών».