Πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό – Τι είπαν Οικονόμου, Αναστασίου και Γιαννούλης


Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Α. Σαμαρά στο συνέδριο του ΒΗΜΑΤΟΣ.

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, ό,τι ήταν να ειπωθεί γύρω από το ζήτημα, πάρθηκαν οι αποφάσεις, και συνεχίζουμε παρακάτω. Εκείνο που μας απασχολεί – και που αναδεικνύεται μέσα από την συζήτηση του προϋπολογισμού – είναι να αναδείξουμε την φιλοσοφία μας, τον στόχο μας, πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα το 2027 και πώς θα φτάσουμε εκεί, είτε αφορά στην θέση της στον κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα σύνορα, τους γείτονές μας και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, είτε αφορά στην κατάσταση των πολιτών στην  χώρα, την συνέχιση όσων έχουμε πετύχει και την συνεχή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο κ. Οικονόμου: «Η ΝΔ ως η μεγαλύτερη και ιστορικότερη παράταξη της χώρας, βασίζεται διαχρονικά σε μια ισορροπία του της εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή: είναι η ισορροπία ανάμεσα στις συντηρητικές αξίες και στις φιλελεύθερες αρχές. Αυτό είναι που έκανε την παράταξή μας μεγάλη.Οι λύσεις μας είναι πάντα πολιτικές. Αυτό που έχει η ΝΔ ως βασική προτεραιότητα, είναι μέσα από την πολιτική της και την συνέπεια στην αξία και την ιδεολογία της, την εφαρμογή του προγράμματός για το οποίο ψηφίστηκε από τους πολίτες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσων κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντί μας για μία σειρά από λόγους, να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και ταυτόχρονα να αναδείξει αυτό που αποτελεί την κορυφαία τομή στο πολιτικό σκηνικό σήμερα: ό,τι ενώ συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα, προκλήσεις, από την μία έχεις μία πρόταση ολοκληρωμένη, Κι από την άλλη υπάρχει μια μηδενιστική πολιτική, μια αντιπολίτευση που απαξιώνει ό,τι έχει γίνει στην χώρα».

Με την σειρά της η κ. Αναστασίου τόνισε: «Αυτή την στιγμή έχει υπάρξει πρόοδος αλλά το θέμα είναι για ποιους. Έχει υπάρξει πρόοδος για τα υπερκέρδη των τραπεζών, για τα ολιγοπώλια και για τα καρτέλ. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων βλέπουμε ότι αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει στην Βουλή. Δεν θα ψηφίσουμε γιατί οι πολίτες θα πληρώσουν 15 δις ευρώ παραπάνω φόρους το 2024 από το 2019. Η αναλογία άμεσων – έμμεσων φόρων παραμένει αντί να είναι 1 προς 1 όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη περίπου στο 2 προς 1, και όλο αυτό σε ένα πεδίο που αποτυγχάνουν να αποτυπωθούν δύο ορόσημα: το 2027 τελειώνουν οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης και το 2032 θα διπλασιαστεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Και μέσα σε αυτήν την ενδεχόμενη λιτότητα που μπορεί να προκύψει, έχει την χειρότερη αγοραστική δύναμη και τις πρώτες ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας. Και ενώ τα έσοδα των μεγάλων ομίλων έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2009, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη»

«Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι κοστολογημένη, συγκριμένη και προγραμματική. Αυτό δεν αρέσει στην ΝΔ. είναι ερωτευμένοι με τις τράπεζες και τα υπερκέρδη τους», συνέχισε η κ. Αναστασίου.

Ο κ. Γιαννούλης σημείωσε: «στο δια ταύτα, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί την Κυριακή από την πλειοψηφία, λύνεται το ζήτημα της πολύ μεγάλης ανόδου των δόσεων των στεγαστικών δανείων στους πολίτες; Έχει πρόβλεψη γι΄αυτό; Η απάντηση είναι όχι, όπως και για άλλα ζητήματα. Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και κάνει και άλλη φορά. Πρώτα τα αρνείται και μετά έβαλε φορολογία 30% στις ενεργειακές εταιρείες. Περιμένουμε να λυθεί η εξίσωση που κυριαρχεί στον τόπο εδώ και χρόνια, περί του με όσα παρελκυστικά μέσα προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημα, η τελική εξίσωση είναι εισόδημα – έξοδα με αρνητικό πρόσημο. Αυτό είναι το κυρίαρχο που πρέπει να απαντήσουμε».



Πηγή