«Πολλά επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του» – Η Εβίτα Βαρελά για την υπόθεση Λύτρα


«Πολλά επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του»

Μιλώντας για την υπόθεση, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, αναφέρει:

«Έχουν λειτουργήσει πάρα πολλά στοιχεία επιβαρυντικά εις βάρος του ποινικολόγου. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνώριζε ότι έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά ως προς τη διαδικασία της παράδοσης του κλειδιού του σπιτιού του, ως προς το ζήτημα της τήρησης των περιοριστικών όρων, το οποίο διέτασσε να μην υπάρχει συναναστροφή και άρα αποστολή οποιοδήποτε μηνύματος. Γνώριζε ότι πρέπει, από την στιγμή που υπάρχει ένταλμα σύλληψης, να πάει κατευθείαν στο ΑΤ για να μη θεωρηθεί ότι είναι ύποπτος φυγής».

Όπως λέει η ίδια:

«Η ανάδειξη των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην αλήθεια είναι μέρος του λειτουργήματος του συνηγόρου, αλλά το ζήτημα από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης είναι να υποβαθμίσει την κατηγορία ενώ του συνηγόρου κατηγορίας να την αναδείξει. Η αλήθεια θα βρεθεί στο δικαστήριο. Οποιαδήποτε αντιδικία και διαφορά και αν υπάρχει, δε δικαιολογεί το να υπάρξει οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική βία σε κανέναν».

«Ως προς το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας, κατ΄ εμέ θα έπρεπε όλες οι διαδικασίες που αφορούν ενδοοικογενειακή βία με διαπιστωμένες κακώσεις, να οδηγούνται κατά προτεραιότητα στο ακροατήριο. Όλες οι γυναίκες που δεν είναι επώνυμες, δε θα πρέπει να ‘πνιγούν’ στη αφάνειά τους σε καμία περίπτωση. Κατά το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να στοχοποιείται κάποιος δικηγόρος γνωστός, επειδή είναι ο Λύτρας. Υπάρχουν και οι δύο πτυχές της ιστορίας», συμπληρώνει.

«Το σύνολο της συμπεριφοράς, όπως ακούστηκε, δε συνάδει με μια σωστή συμπεριφορά τήρησης περιοριστικών όρων. Είδαμε πολλές επιμέρους συμπεριφορές που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη νόμιμη οδό. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σε αυτό το πλαίσιο. (…) Το νέο του ατόπημα του κόστισε και θα του κοστίσει. Θα μπορούσε να τηρήσει τον περιοριστικό όρο και να μη συμβεί τίποτα από αυτά. (…) Αυτό που προέχει και είναι πρωταρχικό μέλημα αυτήν την στιγμή, είναι η προστασία του θύματος. Δεν είμαστε υπεράνω του νόμου οι ποινικολόγοι ή οι δικηγόροι».



Πηγή