ΠΟΜΙΔΑ: To πρόβλημα της στέγης έχει την ίδια μορφή σε όλη την Ευρώπη
Την ίδια μορφή και την ίδια εξέλιξη έχει το πρόβλημα της στέγης σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή το πρόγραμμα «Στέγη μου».
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης 31/1, τα κτήρια που θα αγοραστούν μέσω του νέου προγράμματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να προορίζονται για κύρια κατοικία. Μιλώντας για τα άλλα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην επίλυση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε στη δανειοδότηση των ιδιοκτητών που έχουν κλειστό ένα σπίτι μέχρι 100 τετραγωνικά. Μόνη προϋπόθεση, όπως διευκρίνισε, είναι οι ιδιοκτήτες να το ανακαινίσουν υπό τον όρο ότι θα το βγάλουν στην αγορά κύριας κατοικίας.
«Ένας άλλος πυλώνας είναι η κοινωνική κατοικία, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή αναξιοποίητα οικόπεδα του Δημοσίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της χώρας τα οποία θα δοθούν σε κατασκευαστές και ιδιώτες με αντιπαροχή με την υποχρέωση το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών αυτών που θα κατασκευαστούν να διατεθούν σε ευάλωτους ενοικιαστές, με σειρά προτεραιότητας, με κοινωνικά κριτήρια, με χαμηλά μισθώματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Και όπως δήλωσε, «η τυπική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων ως τώρα στις κυβερνήσεις ήταε να αρχίσουν τα ενοικιοστάσια σε βάρος των ληπτών, τις αναγκαστικές παρατάσεις και τα πάγωματα πράγμα που κλείνει την αγορά και μπορεί να προστατεύει τους παλιούς, αλλά αποκλείει τους νέους από την αγορά».
Μιλώντας για τις αντικειμενικές αξίες ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων σημείωσε ότι ο προσδιορισμός τους γίνεται με απόφαση αποκλειστικά του υπουργού των Οικονομικών.
«Είναι στο χέρι του υπουργείου Οικονομικών οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγάλες, μέτριες, κοντές, ψηλές, ευλύγιστες, οτιδήποτε. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης. Παλιότερα οι αντικειμενικές αξίες ήταν πολύ χαμηλές, τόσο χαμηλές, ούτως ώστε κανείς πολίτης να μην αδικείται. Σήμερα η τάση είναι δυστυχώς για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που δεν πουλάνε ούτε αγοράζουν, να φτάσουν τις όποιες εμπορικές, με αποτέλεσμα ένας σε μια γωνιά να πουλάει σε μια ψηλή τιμή και άλλοι 99 να φορολογούνται πολύ περισσότερο στον ΕΝΦΙΑ επειδή κάποιος πούλησε ακριβά».