Πορταριά, το ονομαστό κεφαλοχώρι του Πηλίου
Ονομαστό κεφαλοχώρι με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Πορταριά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς ολόκληρης της Μαγνησίας, αλλά και την προφανή επιλογή για τους λάτρεις του πανέμορφου Πηλίου.
Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα σπίτια με την εξαίρετη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά καλντερίμια, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά, τα μονοπάτια, αλλά και η υπέροχη θέα στη γειτονική Μακρινίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, μαγεύουν τους επισκέπτες.
H Πορταριά, τόπος καταγωγής του Αλεξίου Αθανασάκη, δωρητή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, γνώρισε μεγάλη ακμή το 18ο και το 19ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνική (υφαντική και βυρσοδεψία) και εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της.
Στο χωριό εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, ζυμαρικά).
Στολίδι της Πορταριάς είναι η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία της, με εντυπωσιακά πλατάνια, βρύσες και καφέ – εστιατόρια.
Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο χωριό τα αποκατεστημένα αρχοντικά (στο αρχοντικό Ζούλια στεγάζεται μουσείο λαϊκής τέχνης), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό) και το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, σε αυτό οφείλει την ονομασία του το χωριό).
Στην είσοδο της Πορταριάς είναι χτισμένη η δισυπόστατη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας – Παναγίας, ενώ δίπλα στο ξενοδοχείο «Ξενία Παλάς» βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη και πλακόστρωτη πλατεία με μαγευτική θέα στη Μακρινίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.
Τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές προσελκύουν, προπάντων, το μονοπάτι των Κενταύρων, που συνδέει την Πορταριά με τα Χάνια, η Αδάμενα, περιοχή με τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πλακόστρωτη πλατεία, και ο καταρράκτης Κάραβος (τα νερά του προέρχονται από τη γειτονική πηγή Μάνα).
Θρησκευτικά μνημεία που αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών είναι η μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, στη διαδρομή από την Πορταριά προς τη Μακρινίτσα, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (άλλοτε καθολικό μονής), λίγο ψηλότερα από την πηγή Μάνα.