Πώς αντιμετωπίζεται μέσω διατροφής ο κολικός εντέρου
Οι κολικοί είναι μία κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να την έχουμε συνδέσει με τα μωρά. Ωστόσο, κολικοί μπορούν να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και σε ενήλικες.
Όμως, τι είναι ο κολικός εντέρου;
Οι κολικοί εντέρου σε ενήλικες παρατηρούνται όταν ένας οξύς, ξαφνικός πόνος έρχεται σε σπασμούς σαν κύματα και μπορεί να εμφανίζονται επανειλημμένα για μέρες, μήνες ή και χρόνια. Ο πόνος προκαλείται από τη σύσπαση των μυών γύρω από μια μερική ή πλήρη απόφραξη σε ορισμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του λεπτού και του παχέος εντέρου, του ορθού, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών ή και του ουρητήρα.
Αίτια και συμπτώματα:
Ο εντερικός κολικός εκδηλώνεται με πόνο που μοιάζει με κράμπα που μπορεί να εμφανιστεί όταν η γαστρεντερική οδός είναι αποκλεισμένη, εμποδίζοντας την τροφή και τα υγρά να περάσουν. Αυτό μπορεί να προκληθεί από:
– Σχηματισμό ουλώδους ιστού λόγω προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων
– Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
– Καρκινικούς όγκους
– Προσβεβλημένα κόπρανα
Ωστόσο, η εμφάνισή του μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλαγές στην διατροφή, στον τρόπο ζωής και στην ψυχολογία του ατόμου
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον κολικό εντέρου μέσω διατροφής
Η διατροφή σας θα μπορούσε να είναι σύμμαχος στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισής τους.
Αρχικά να θυμάσαι να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα. Μασώντας καλά την τροφή σου. Στόχευσε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Πρόσθεσε στην καθημερινή σου διατροφή τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Αλλά και άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, αυγά και ψάρια. Ενώ είναι σημαντικό επίσης να υπάρχει επαρκής ενυδάτωση, μας λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Κατερίνα Νταλέ Φρόντισε να μην ξεχνάς το νερό σου, ή τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά που μπορούν επίσης να σε ενυδατώσουν.
Συμπερασματικά:
Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους ενήλικες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και εμφανίζονται κυρίως λόγω πάθησης του παχέος εντέρου. Μικρές αλλαγές στην διατροφή αλλά και στην καθημερινότητά σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπισή τους. Ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει στον εντοπισμό τους, στην αιτία εμφάνισή τους αλλά και να σου συστήσει τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ή τις κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις, αν αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπισή τους.