Πώς ένας πιτσιρικάς έστησε την απίστευτη κομπίνα στο Twitter

Έναν 17χρονο από τη Φλόριντα έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές Αρχές ως τον «εγκέφαλο» της νέας και πολύκροτης απάτης που έλαβε χώρα στο Twitter.

Βλέπετε ένας μετά τον άλλο, όλοι οι λογαριασμοί γνωστών και προβεβλημένων προσώπων άρχισαν να ποστάρουν την ίδια και εξόχως περίεργη ανάρτηση, που καλούσε τον κόσμο να στείλει Bitcoin και να πάρει πίσω τα λεφτά του εις διπλούν.

Αυτό έγραφε τουλάχιστον η σελίδα του Μπαράκ Ομπάμα, του Μπιλ Γκέιτς, του Τζεφ Μπέζος, του Έλον Μασκ, του Κάνιε Γουέστ, του Τζο Μπάιντεν και δεκάδων άλλων.

Οι λογαριασμοί τους είχαν πέσει φυσικά θύματα κυβερνοεπίθεσης και το Twitter το γνώριζε, αλλά δεν μπορούσε να το σταματήσει.

Κι ενώ όλοι θεωρούσαν πως μια τέτοια ιστορία ήταν δουλειά επαγγελματία χάκερ, αποδείχτηκε πως ο ιθύνων νους ήταν ένας πιτσιρικάς από τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Αυτός και δύο νεαροί ακόμα!

Graham Ivan Clark τον λένε και αντιμετωπίζει πλέον 30 κατηγορίες κακουργηματικής φύσης. Θα τον δικάσουν μάλιστα ως ενήλικο.

Μαζί του θα δικαστούν ο 19χρονος Βρετανός Mason John Sheppard και ο 22χρονος Nima Fazeli από το Ορλάντο, που τον βοήθησαν στην απάτη.

«Αρκετά επιδέξιο» τον χαρακτήρισε ο εισαγγελέας Andrew Warren, «δεν είναι ένας συνηθισμένος 17χρονος». Ο νεαρός έπεισε έναν υπάλληλο του Twitter πως ήταν συνάδελφός του από το τμήμα τεχνολογίας και χρειαζόταν πρόσβαση στις διαπιστεύσεις των υπαλλήλων.

Έτσι μπόρεσε να τρυπώσει στους λογαριασμούς 130 προβεβλημένων προσώπων και να αναρτήσει το μήνυμα που εξασφάλισε στη μικρή σπείρα αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Μιας όμως και ήταν νεαροί και άπειροι, υπέπεσαν σε μερικά λαθάκια που αποκάλυψαν τις πραγματικές τους ταυτότητες.

Από το κατηγορητήριο μαθαίνουμε μάλιστα πως η Μυστική Αστυνομία τού πήρε τον Απρίλιο Bitcoins αξίας 700.000 δολαρίων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής ο λόγος. Ο Clark κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο σε λογαριασμούς δημοσιοτήτων, αλλά και σε εταιριών κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση των «New York Times», η απάτη τού απέφερε πάνω από 180.000 δολάρια.

Το Twitter ευχαρίστησε τις ομοσπονδιακές αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης, εγείροντας ωστόσο νέα ερωτήματα για τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει στους χρήστες του…



Πηγή