Πώς η ασπιρίνη προστατεύει απο καρκίνους του πεπτικού συστήματος
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τα οφέλη για την υγεία έναντι των κινδύνων της θεραπείας με ασπιρίνη.
Μια πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Annals of Oncology. Οι ερευνητές ανέλυσαν 113 επιμέρους μελέτες παρατήρησης για τον καρκίνο στον γενικό πληθυσμό.
Από ποιους καρκίνους ίσως προστατεύει η ασπιρίνη
Διαπίστωσαν, ότι σε σύγκριση με άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, εκείνοι που την έπαιρναν τακτικά (τουλάχιστον ένα ή δύο δισκία την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων:
Συγκεκριμένα, η ασπιρίνη συνδέθηκε με:
- 27% λιγότερους καρκίνους του εντέρου
- 33% λιγότερους καρκίνους του οισοφάγου
- 36% λιγότερους καρκίνους του στομάχου και
- 22% λιγότερους καρκίνους του παγκρέατος
Τι ισχύει με την δοσολογία ασπιρίνης σε σχέση με τον καρκίνο του εντέρου
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν επίσης στην επίδραση της ημερήσιας δόσης ασπιρίνης ειδικά στον καρκίνο του εντέρου. Εξετάστηκαν σε τρία επίπεδα δόσης:
- χαμηλά (100 mg)
- κανονικά (325 mg) και
- υψηλά (500 mg)
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλότερες ποσότητες συνδέονταν με μεγαλύτερη προστασία.
Για παράδειγμα:
- μια δόση ασπιρίνης 75-100 mg την ημέρα (ίση με ένα δισκίο χαμηλής δόσης) συσχετίστηκε με μείωση κατά 10% του καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με την μη λήψη ασπιρίνης.
- μια ημερήσια δόση 325 mg συνδέθηκε με μείωση 35% και
- μία δόση 500 mg ανά ημέρα συσχετίστηκε με μείωση 50%
Οι ερευνητές εικάζουν ότι το όφελος μπορεί να αντικατοπτρίζει την ικανότητα της ασπιρίνης να καταπολεμά τη φλεγμονή και τους θρόμβους αίματος.
Προσοχή
Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι η σύνδεση μεταξύ ασπιρίνης και καρκίνου ήταν μόνο μια συσχέτιση και ότι οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο καρκίνου. Επίσης, η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως αιμορραγία στο στομάχι. Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε τακτικά ασπιρίνη.
Πηγή: iatropedia.gr