Πώς η διατροφή επηρεάζει τη ψυχική μας υγεία


Παρόλο που η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, παρόλα αυτά επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειας, την ψυχική υγεία και την ικανότητα να διαχειριζόμαστε το στρες.

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας. Υπολογίζεται πως 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως θα εκδηλώσει έστω και μία φορά στη ζωή του κάποια μορφή κατάθλιψης. Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη ή εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές, ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να καλυτερεύσετε, φυσικά σε συνδυασμό με τη θεραπεία που προτείνει ο ειδικός.

Ωμέγα 3

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, η πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων δρα ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος κ.ά.), η σόγια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Συστήνεται η πρόσληψη λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά στην απορρόφηση τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο (ένα αμινοξύ υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης) και επομένως στην αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Μία επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων αντιστοιχεί με περίπου 120 γρ. κάθε μέρα. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι «επεξεργασμένοι» υδατάνθρακες (άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρο αλεύρι, κ.λπ.) και να προτιμούνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες π.χ. τα προϊόντα ολικής αλέσεως (μαύρο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), φρούτα και λαχανικά.

Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες μπορούν να μεταβάλλουν το μεταβολισμό και να αυξήσουν την πιθανότητα κακοθρεψίας. Επομένως, μπορεί να μειώσoυν τη λήψη επαρκούς τρυπτοφάνης και παράλληλα τα επίπεδα σεροτονίνης, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης ή την αυξημένη πιθανότητα υποτροπής.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), η θειαμίνη (Β1), η κοβαλαμίνη (Β12) και το φολικό οξύ (Β9) έχουν συσχετιστεί με σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου και διαταραχή της διάθεσης . Μερικά τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες είναι: ρύζι, κριθάρι, ξηροί καρποί, γαλοπούλα, σολομός, τόνος, αυγά, γάλα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα μέταλλο, το οποίο συμβάλλει στην καλή ψυχική μας υγεία. Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά (στρείδια, μύδια, κτλ) και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά.



Πηγή