Πώς μία καμπίνα αυτοκινήτου γίνεται «καμίνι» σε μισή ώρα
Ο ρεπόρτερ του LIVE NEWS μπαίνει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και καταγράφει με θερμόμετρο το πώς η θερμοκρασία ανεβαίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ξεκινώντας από 34,7 βαθμούς.
Έχουν περάσει 10 λεπτά και η διαφορά είναι εμφανής. Έχει ανέβει ήδη 1,5 βαθμό. Αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.
Τι κι αν το θερμόμετρο δείχνει 36,2 βαθμούς Κελσίου, η ατμόσφαιρα πλέον φαντάζει αποπνικτική.
Στα 25 λεπτά πλέον ο Κυριάκος Μαντούβαλος νιώθει δυσφορία. Ξεκινά η αδυναμία και η ζαλάδα, ενώ η δυσκολία στην αναπνοή είναι εμφανής και στο πρόσωπο. Η προσπάθεια σταματά στα 30 λεπτά, όπου πλέον η θερμοκρασία είχε φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου.
Το ανατριχιαστικό είναι πως τα μωρά στην ηλικία που ήταν το άτυχο βρέφος έχουν την τάση να ανεβάζουν γρηγορότερα θερμοκρασία του σώματος συγκριτικά με τους ενήλικες.
Πειράματα που σοκάρουν
Είναι συγκλονιστικό ότι μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που μπαίνει μέσα στο αμάξι η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 7 βαθμούς και φτάνει στους 40.
Τα λεπτά που ακολουθούν είναι βασανιστικά. Το πείραμα σταματά στα 30 λεπτά. Ο επιβάτης βγαίνει από το αυτοκίνητο προσπαθώντας να περιγράψει μπροστά στην κάμερα όσα έζησε.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο αβοήθητος και τρομαγμένος μπορεί να νιώθει ένας σκύλος, που τον αφήνεις στο αυτοκίνητο και δεν ξέρει πότε θα έρθεις», αναφέρει ο επιβάτης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 1.050 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 30 χρόνια με αυτό τον μαρτυρικό και βασανιστικό τρόπο.
Πώς έπαθε θερμοπληξία το μωρό στο αυτοκίνητο
Μιλώντας στο MEGA ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε πως έπαθε θερμοπληξία το 5,5 μηνών βρέφος στην Άρτα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστής, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει η θερμορύθμιση του σώματος διατηρεί τη θερμοκρασία εσωτερικά σταθερή, ωστόσο αυτή η λειτουργία υπολείπεται στα παιδιά.
Μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμα και ώρα ο οργανισμός χάνει την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εσωτερικά, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως καταστροφή νευρικού ιστού και των μυών, βαριές ηλεκτρολυτικές διαταραχές που με τη σειρά τους προκαλούν διαταραχή συνείδησης και καρδιακή ανακοπή, επιφέροντας τον θάνατο.
Ο κ. Γαλεντέρης εκτίμησε πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το βρέφος άντεξε δύο ώρες μόνο στο αυτοκίνητο προτού ξεψυχήσει.
Τι έφταιξε και ξέχασε ο πατέρας το παιδί στο αυτοκίνητο;
Η ασύλληπτη τραγωδία που σημειώθηκε στην Άρτα αποτελεί την «τραγική υπενθύμιση πως η λειτουργία της μνήμης και της προσοχής μπορεί να μας προδώσει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης.
Ο ψυχίατρος τόνισε πως ο άνθρωπος δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τον τρόπο της σύγχρονης ζωής, ιδιαίτερα κάτω από πίεση και άγχος.
«Είναι εύκολο αυτός ο αυτόματος πιλότος να διαταραχτεί όταν έχεις άγχος, είσαι κουρασμένος ή όταν αλλάζει η ρουτίνα. Το ξέρω ότι μας εκπλήσσει όλους, αλλά είναι πολύ εύκολο ο εγκέφαλος να βρεθεί σε black out. Ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος να λειτουργεί με παράλληλες επεξεργασίες, αλλά με ένα σειριακό τρόπο», εξήγησε.