Πώς να περιορίσουμε τo αλάτι στη διατροφή σας


Ανεξάρτητα από το πόσο συστηματικά μπορεί να προσπαθούμε να εμποδίσουμε κάποιες ασθένειες, μερικές από αυτές ενδέχεται απλά να εμφανιστούν. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε μάλιστα ότι το 66% του κινδύνου εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου είναι απλά εντελώς τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκλήθηκαν λόγω της διατροφής μας, της κληρονομικότητας, ή μιας επιλογής μας σε αποσμητικό ή απορρυπαντικό πλυντηρίου

Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένα προβλήματα υγείας που είμαστε πραγματικά σε θέση να κρατήσουμε σε απόσταση. Με άλλα λόγια, ορισμένες ασθένειες μπορεί να γεννηθούν από περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο. Τέτοιες είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε ρύπους, η μόλυνση και φυσικά τα τρόφιμα που τρώμε.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μας μπορούν σίγουρα να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε την ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Έτσι, η συστηματική άσκηση, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, καθώς και η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων, μπορούν να αποτελέσουν τα τρία βήματα που θα προλάβουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ένας ειδικότερος παράγοντας, που αφορά την υπερβολική πρόσληψη νατρίου, παίζει ένα ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών ασθενειών, αφού το αλάτι αυξάνει τον όγκο του αίματος και την πίεση εντός των αρτηριών, καθιστώντας την λειτουργία της καρδιά μας δυσκολότερη.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να μειώσουμε την γευστική αξία των γευμάτων μας στην προσπάθεια να τα κάνουμε πιο υγιεινά, όταν αποφεύγουμε το αλάτι.

Εδώ θα βρούμε μερικές απλές συμβουλές για να αποβάλλουμε ήπια την συνήθεια της υπερβολικής χρήσης αλατιού από την μαγειρική μας:

1. Προσθέτουμε χυμό εσπεριδοειδών στα πιάτα μας

Η εναλλαγή χρήσης χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού σε αντικατάσταση του αλατιού, θα προσθέσει γεύση στο γεύμα μας, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μερικά κομμάτια από πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ στη σαλάτα ή λίγος χυμός λεμονιού στα ψάρια θα προσθέσουν μια τολμηρή, αλλά υγιεινή πινελιά στα πιάτα μας!

2. Αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά.

Όταν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε χωρίς αλάτι, τότε είναι τα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, το μαύρο πιπέρι, το τσίλι, η κανέλα, το γαρίφαλο, που μπορούν να προσθέσουν γεύση στο φαγητό μας. Έτσι, μπορούμε με εκτεταμένη χρήση μπαχαρικών να μαγειρέψουμε νόστιμα φαγητά με παράλληλη αποφυγή των βλαβερών συνεπειών της χρήσης αλατιού για την υγεία μας.

3. Προσθέτουμε φρέσκα βότανα στα γεύματά μας.

Διάφορα αρωματικά βότανα όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι, ο μαϊντανός και ο βασιλικός είναι υλικά χωρίς θερμίδες, αλλά παράλληλα πολύ γευστικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε στο αλάτι. Για να απολαμβάνουμε φρέσκα μυρωδικά όλο το χρόνο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό φυτώριο στο μπαλκόνι μας, με όλα αυτά τα βότανα. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την βοτανική, αλλά και με την υγιεινή διατροφή.

4. Δοκιμάζουμε το ξύσμα λεμονιού!

Αν ελαττώσουμε την ποσότητα αλατιού στο μαγείρεμα και παράλληλα προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού στο φαγητό μας, μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου κατά 50%. Έτσι, αξίζει να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού σε μια μαρινάτα ή να τρίψουμε λίγο πάνω από το κρέας, το κοτόπουλο, τις σάλτσες για τις σαλάτες, ή το ψάρι μας.



Πηγή