Πώς να ξεπεράσεις τη μελαγχολία μετά τις γιορτές

Οι μέρες των γιορτών κύλησαν για άλλους γρήγορα και χαρούμενα και για άλλους αργά και μελαγχολικά.  Φώτα, στολίδια και έντονα χρώματα. Γλυκά και όμορφες μυρωδιές. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η πιο λαμπερή και «χαρούμενη» στιγμή του χρόνου.

Έτσι, λοιπόν, μετά από μία τόσο έντονη περίοδο ευφορίας και συναισθηματικής αναστάτωσης ακολουθεί ένα διάστημα που όλοι μας καλούμαστε να ξαναμπούμε στους καθημερινούς ρυθμούς μας.

Η περίοδος που έπεται των Χριστουγέννων προκαλεί σε πολλούς μελαγχολία και στενοχώρια.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επαναφέρουμε την χαρούμενη μας διάθεση ακόμα και μετά την εορταστική περίοδο.

Δείτε μερικούς:

• Δημιούργησε ένα πλάνο

Ύστερα από τον χριστουγεννιάτικο ενθουσιασμό η επαναφορά σε ένα κανονικό και περισσότερο βαρετό πρόγραμμα είναι αρκετό για να μας χαλάσει τη διάθεση. Ένας καλός τρόπος για να εξαλείψεις το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι να σκέφτεσαι πως έρχεται κάτι αισιόδοξο και ενθουσιώδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον οικονομικό σου προϋπολογισμό και τον τρόπο ζωής σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι από μια βραδινή έξοδο μέχρι και ένα ταξίδι. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου βεβαιώσου πως είναι κάτι ενθουσιώδες, ώστε να αρχίσεις να μετράς τις μέρες αντίστροφα.

• Ενεργοποιήσου

Όταν αισθάνεσαι μελαγχολία σίγουρα η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να δραστηριοποιηθείς, αφού η εκγύμναση θα απελευθερώσει τις ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση σου. Βγες στον καθαρό αέρα για να τρέξεις ή δοκίμασε να κάνεις yoga σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

• Διατροφική ισορροπία

Αντί να μυηθείς σε μια διατροφή βασιζόμενη σε ανθυγιεινά τρόφιμα, προτίμησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Ορισμένες τροφές που ενισχύουν τη διάθεση είναι εκείνες που περιέχουν σύμπλεγμα των βιταμινών Β, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, αλλά κι εκείνα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια.

• Κοινωνική ζωή

Το να περνάς χρόνο με τους άλλους μπορεί να ενισχύσει την θετική σου διάθεση. Για αυτό μπορείς να συνομιλήσεις τηλεφωνικά με κάποιον που αισθάνεσαι πως σου έχει λείψει, γιατί έχεις να τον δεις αρκετό καιρό από κοντά. Εναλλακτικά, δοκίμασε ένα νέο hobby, ώστε να κάνεις νέες γνωριμίες.

• Οικονομική οργάνωση

Ένας από τους λόγους που μπορεί να μην είσαι στα καλύτερα σου είναι οι οικονομικές ανησυχίες σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να τα οργανώσεις και να ορίσεις έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για το προσεχές διάστημα. Αντιμετώπισε τα οικονομικά σου προβλήματα, προχώρα μπροστά και έτσι θα καταφέρεις να είσαι ευτυχισμένος.

• Κάνε αλλαγές

Αν η σκέψη της επιστροφής στην κανονική σου ρουτίνα είναι καταθλιπτική, τότε ίσως να χρειαστεί να κάνεις ορισμένες αλλαγές. Αν, λοιπόν, νιώθεις δυστυχισμένη, επειδή επιστρέφεις στον εργασιακό σου χώρο, ενδέχεται να πρέπει να αλλάξεις το επάγγελμα σου ή το δεδομένο περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις. Παρατήρησε τι οφείλεις να τροποποιήσεις για να βελτιώσει τη ζωή σου, δημιουργώντας μια σχετική λίστα και ξεκινά τη νέα χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Πηγή