Πώς θα κάνετε το παιδί σας πιο συνεργάσιμο;

Για ένα παιδί που τώρα μαθαίνει να ελέγχει τα συναισθήματα και τις ορμές του, είναι πολύ δύσκολο τόσο να αντιληφθεί την έννοια της συνεργασίας, όσο και να την εφαρμόσει στην πράξη.

H πειθαρχεία αρχίζει να θυμίζει λέξη που προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αφού και οι δύο (εσύ και το παιδάκι σου) ξέρετε ότι δε θα τα βρείτε. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει ένταση και κλάμα.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να γίνει πιο συνεργάσιμο το παιδί σας:

– Αρχικά, πρέπει να δεχτείς ότι πάντα το παιδί θα έχει την τάση να μην ακούει. Οπότε, τι καλύτερο από το να προσαρμόσεις τις απαιτήσεις σου σε ρεαλιστικά επίπεδα και αν, για παράδειγμα, θες να συνεργαστείτε σε πέντε θέματα, να ξεκινήσεις λέγοντας του μόνο τα δύο; Αν δεχτεί αυτά, άφησε λίγο τις ώρες να περάσουν και επανέφερε και τα υπόλοιπα στη συζήτηση.

– Μην υποχωρήσεις εύκολα. Ένας λόγος που επαναστατεί είναι γιατί βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι η μητρική αγάπη θα σε κάνει να υποχωρήσεις και να αναθεωρήσεις τις απαιτήσεις σου. Όσο δύσκολο και αν είναι (γιατί είναι το παιδάκι σου και αυτό δεν αλλάζει), μείνε πιστή σε αυτά που ζητάς και στο τέλος μόνο χαμένη δε θα βγεις.

– Πες του ότι είναι επείγον (και ας μην είναι). Ξέρω του λες ένα μικρό ψέμα και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό, όμως έτσι θα το παρακινήσεις να αναλάβει δράση πολύ ευκολότερα. Θα αισθανθεί ότι πρέπει να αποφασίσει σύντομα και, κατά πάσα πιθανότητα, θα συμφωνήσει.

– Δώσε του επιλογές και όχι εντολές. Παίξε με τον τόνο και το χρώμα της φωνής σου. Παιδάκι είναι και όπως κάθε άνθρωπος στην ηλικία του έτσι και εκείνο δε θέλει να αισθάνεται ότι του κουνάς το δάχτυλο (χωρίς να έχει κάνει κάτι). Για παράδειγμα, αντί του «Μπες στο αυτοκίνητο τώρα» μπορείς να πεις «Αγάπη μου, μήπως να μπεις στο αυτοκίνητο, για να κάνουμε τη βόλτα μας;».

– Παίξτε ή ακόμα καλύτερα πέρασε το μήνυμα που θες μέσα από το παιχνίδι. Σε αυτό το tip υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής. Από τη μία, όταν παίζετε μαζί, δείξε του ότι, παρά το γεγονός ότι είστε «αντίπαλοι», σε κάποια σημεία πρέπει να συνεργαστείτε (αν είστε πολλά άτομα, απλά μπείτε στην ίδια ομάδα). Από την άλλη, ζήτησε του αυτό που θες με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Αποκλείεται να αρνηθεί.

– Ώθησε το σε ομαδικές δραστηριότητες. Εκεί η συνεργασία δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Και φυσικά, μόλις μάθει τα καλά της συνεργασίας, δε θα περιορίσει την αρετή αυτή μόνο στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

– Μην είσαι υπερβολική στην τιμωρία. Σίγουρα, η αρχή θα είναι δύσκολη. Άλλωστε, κάθε αρχή δεν είναι; Δε χρειάζεται, όμως, να το τιμωρήσεις κλείνοντας το στο δωμάτιο του. Να είσαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από αυτό που θες.

Πηγή