Πώς θα κάνετε «ξεκαθάρισμα» στο μυαλό σας

Συνηθίζουμε να κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι μας, κατεβάζουμε και πλένουμε τις κουρτίνες, τραβάμε τα έπιπλα, αερίζουμε τα καλά μας τραπεζομάντιλα, γυαλίζουμε τα ασημικά, ξεσκονίζουμε και σκουπίζουμε κάθε γωνίτσα…

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουμε τα χαρτιά μας, τις παλιές εφημερίδες και τα περιοδικά που έχουμε τυχόν κρατήσει, τα ρούχα που δεν μας κάνουν, αντικείμενα που έχουν χαλάσει ή που δεν χρησιμοποιούμε πια. Πετάμε και χαρίζουμε. Μπορεί να πρόκειται για μία κουραστική διαδικασία, αλλά όταν την ολοκληρώσουμε νιώθουμε ξαλαφρωμένοι, ανακουφισμένοι και έτοιμοι να καθίσουμε και να ευχαριστηθούμε το σπίτι μας. Να ξεκουραστούμε πραγματικά. Κάπως αντίστοιχα μας προτείνουν οι ειδικοί να κάνουμε και με το μυαλό μας προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε όλα όσα έχουμε μέσα στο κεφάλι μας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε την πνευματική μας υγεία με άχρηστες έγνοιες και πεποιθήσεις και να μην έχουμε αρκετό «χώρο» ώστε να επικεντρωθούμε στα όσα πράγματι θέλουμε από τη ζωή, στους στόχους μας και στα όνειρά μας.

Τακτοποιούμε το σπίτι μας

Ισως γνωρίζουμε τη διάσημη Γιαπωνέζα Marie Kondo, που θέλει να γεμίσει τον κόσμο χαρά μέσω της τάξης και της οργάνωσης. Τι μας συμβουλεύει; Να διαλέξουμε όσα «αντικείμενα», στην περίπτωση που τακτοποιούμε την ντουλάπα ή το σπίτι μας, μας γεμίζουν χαρά και να χαρίσουμε ή να πετάξουμε όσα δεν μας προκαλούν θετικά συναισθήματα. Στη συνέχεια θα πρέπει να τακτοποιήσουμε όσα επιλέξαμε να κρατήσουμε, αφού μας δίνουν χαρά, ώστε να μπορούμε να τα βρίσκουμε εύκολα για να τα χρησιμοποιούμε και να τα ευχαριστιόμαστε ταυτόχρονα. Εκτός από τον προφανή παραλληλισμό ότι όπως ξεκαθαρίζουμε τα πράγματά μας και βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας τακτοποιούμε και το μυαλό μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε έναν καθαρό ζωτικό χώρο γύρω μας καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όταν περιτριγυριζόμαστε από πολλά αντικείμενα κινδυνεύουμε να γινόμαστε πιο αναβλητικοί, να παίρνουμε λιγότερη ευχαρίστηση από τη ζωή και να νιώθουμε περισσότερο στρες.

Ασχολούμαστε με λίγα και καλά

Ζούμε σε μία κοινωνία που μας έχει μάθει να θεωρούμε ότι αν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι είμαστε και κατά κάποιον τρόπο πετυχημένοι. Πρόκειται για μία παγκόσμια επιδημία, όπου καθώς βρισκόμαστε αδιάκοπα ανάμεσα σε νέα ερεθίσματα και είμαστε ασταμάτητα συνδεδεμένοι μέσω των νέων τεχνολογιών, κάνουμε τελικά κακό στην υγεία μας καθώς νιώθουμε παγιδευμένοι σε συνεχείς ευθύνες με αποτέλεσμα να νιώθουμε στρες, που δεν σταματάει ποτέ. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι αντίθετα να ασχολούμαστε με πιο περιορισμένα πράγματα, στα οποία και να αφιερωνόμαστε ολοκληρωτικά κάθε φορά, ώστε να τα φέρνουμε σε πέρας με επιτυχία.

Τρεις βασικοί κανόνες για το πνευματικό ξεκαθάρισμα

* Κάνουμε μία λίστα με τα 3 με 5 πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς ή/και που αποτελούν τις αξίες μας.

* Καταγράφουμε πώς περνάμε μία μέση ημέρα μας. Αν δεν μπορούμε να σκεφτούμε μία μέση ημέρα μπορούμε να θυμηθούμε πώς περάσαμε τις ημέρες μας την προηγούμενη μία ή δύο εβδομάδες. Ας παρατηρήσουμε τώρα πόσες και ποιες από τις δραστηριότητές μας, που καταγράψαμε, σχετίζονται με τις βασικές μας αρχές και τα κεντρικά μας ενδιαφέροντα.

* Ας σκεφτούμε πόσα πράγματα μας προτείνουν καθημερινά και ας αναλογιστούμε κάθε φορά ως εξής: «Αν πω ναι σε αυτό σε τι θα πω όχι;». Αυτός ο τρόπος σκέψης θα μας βοηθήσει να κάνουμε σωστότερες επιλογές, να είμαστε πιο φειδωλοί στα «ναι» που λέμε και στα όσα αναλαμβάνουμε και να μην ενθουσιαζόμαστε συνεχώς και εύκολα από καθετί καινούργιο. Αλλωστε το πολύ δεν είναι πάντα και το καλύτερο.

Αγνοούμε τις έγνοιες μας

Το να έχουμε έγνοιες και να ανησυχούμε είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο αλλά όταν τις κλωθογυρίζουμε συνεχώς στο μυαλό μας το επιβαρύνουμε και περιορίζεται πολύ ο «χώρος» που αφήνουμε ελεύθερο για οτιδήποτε άλλο. Οπως είναι φυσικό, όταν έχουμε πολλά στο κεφάλι μας, μας χαλάει η διάθεση και αγχωνόμαστε. Πέφτουμε στην παγίδα να νομίζουμε ότι με το να σκεφτόμαστε τις έγνοιες μας οδεύουμε προς τη λύση τους αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αντίθετα μας βάζει σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης που μας κάνει να χάνουμε όποια αυτοπεποίθηση θα μπορούσαμε να έχουμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας.

Αδειάζουμε την ατζέντα μας

Αν όταν κοιτάζουμε το ημερολόγιό μας βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πολλές λευκές σελίδες σημαίνει ότι μάλλον είμαστε πολύ «πηγμένοι». Ισως νιώθουμε ότι τα καταφέρνουμε καλύτερα όταν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε αλλά στην πραγματικότητα όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι είναι πιο πιθανό να είμαστε στρεσαρισμένοι, πιεσμένοι και απογοητευμένοι. Μία καλή ιδέα θα ήταν να κοιτάξουμε την ατζέντα του προηγούμενου μήνα ή του προηγούμενου χρόνου και να σκεφτούμε τι από αυτά που κάναμε μας άρεσε και τι όχι, τι μας ευχαρίστησε και τι μας δυσαρέστησε ώστε να επιλέξουμε τις αντίστοιχα ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές ασχολίες για το μέλλον μας.

vita.gr

Πηγή