Πώς θα κοιμηθείτε καλύτερα αν ταλαιπωρείστε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, περιγράφει μια αντίστροφη ροή οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Τα περιστασιακά επεισόδια παλινδρόμησης είναι φυσιολογικά, αλλά όταν συμβαίνουν τακτικά, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Οι περισσότεροι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) παρουσιάζουν αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καούρας, όταν πέφτουν για ύπνο.

Πέρα από την καούρα, εάν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει μέχρι τον λαιμό και τον λάρυγγα, ο ασθενής ξυπνάει με βήχα και αίσθημα πνιγμού, ή με σοβαρό πόνο στο στήθος.

Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι χειρότερη κατά τον ύπνο

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα κατά τον ύπνο:

  • Όταν είστε ξαπλωμένοι, η βαρύτητα δεν βοηθά πλέον να μείνει χαμηλά το οξύ του στομάχου κάτω, καθιστώντας ευκολότερη την εμφάνιση παλινδρόμησης.
  • Η μειωμένη κατάποση κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνει μια σημαντική δύναμη που ωθεί το οξύ του στομάχου προς τα κάτω.
  • Το σάλιο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου, αλλά η παραγωγή σάλιου μειώνεται κατά τα βαθύτερα στάδια του ύπνου.

Ένας συνδυασμός αυτών των επιδράσεων μπορεί να διευκολύνει τη διαρροή οξέος του στομάχου στον οισοφάγο και να του επιτρέψει μείνει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό προκαλεί ακόμα πιο σοβαρά συμπτώματα ΓΟΠ, που διαταράσσουν τον ύπνο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ο ασθενής πάει για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό ή/και έχει φάει τροφές που ούτως ή άλλως προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς μπορούν τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να κοιμούνται καλύτερα

Αν και δεν υπάρχει κάποια ενιαία λύση που να λειτουργεί για όλους, υπάρχουν σημαντικά μέτρα για να ανακουφιστείτε από την καούρα και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να έχετε καλύτερο ύπνο.

Πρώτα απ’ όλα μιλήστε με έναν γιατρό

Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε χρόνια ή σοβαρά συμπτώματα ΓΟΠ ή/και συχνά προβλήματα ύπνου, ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή πρόκειται για περίπλοκα ιατρικά ζητήματα, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει καλύτερα την κατάσταση, να προσδιορίσει την πιθανή αιτία, να παραγγείλει τις απαραίτητες εξετάσεις και να συστήσει θεραπεία.

Η εστίαση του γιατρού μπορεί να είναι στην άμεση αντιμετώπιση της ΓΟΠ, ή στη θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, με στόχο την μείωση των νυχτερινών ξυπνημάτων.

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο ιατρικές όσο και μη ιατρικές προσεγγίσεις. Οι ακόλουθες προτάσεις περιγράφουν μερικές από αυτές τις θεραπείες. Αλλά ο γιατρός είναι ο καταλληλότερος για να προσδιορίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς.

Αλλαγές στον ύπνο

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για την μείωση πιθανών πυροδοτήσεων ΓΟΠ είναι μια κοινή πτυχή της διαχείρισης της πάθησης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την μείωση της κατανάλωσης πικάντικων και όξινων τροφών, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη διακοπή (ή δραστική μείωση) του καπνίσματος.

Δεδομένου ότι πολλά προβλήματα ΓΟΠ φουντώνουν τη νύχτα, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής επικεντρώνονται σε συμβουλές για το πώς να κοιμάστε αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:

  • Αποφύγετε να φάτε αργά: Το να τελειώνετε τα γεύματα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε μπορεί να δώσει στο στομάχι σας χρόνο να χωνέψει και να μειώσει τις πιθανότητες παλινδρόμησης.
  • Κοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά: Πολλαπλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να ξαπλώνει κανείς στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη στάση ύπνου για άτομα με ΓΟΠ. Ο ύπνος με την αριστερή πλευρά μειώνει τα επεισόδια παλινδρόμησης και την έκθεση του οισοφάγου στα οξέα του στομάχου. Ο ύπνος σε άλλες στάσεις, ειδικά ανάσκελα, μπορεί να κάνει πιο πιθανή την παλινδρόμηση.
  • Ανασηκώστε το κεφάλι σας στην στάση ύπνου σας: Αν ξαπλώσετε σε κλίση με το κεφάλι πιο ψηλά από τα πόδια κατά τουλάχιστον 15 εκατοστά, μπορεί να μειώσει την παλινδρόμηση όταν ξαπλώνετε.

φωτό: iStock

iatropedia.gr



Πηγή