Πώς θα πείσουμε το παιδί να φάει όσπρια;
Τα όσπρια αποτελούν βασικά συστατικά της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Στην κατηγορία των οσπρίων περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικά ποσά πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου τα όσπρια (μαζί με τα δημητριακά) αποτελούν ίσως τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (20%-25%). Για τον λόγο αυτόν, σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα (π.χ. ρύζι), μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης.
Επίσης, περιέχουν ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου – που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της ενέργειας την οποία ο οργανισμός καθημερινά χρειάζεται –, κάλιο και σε μικρότερα ποσά ασβέστιο.
Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε όσπρια;
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι καθίσταται αναγκαία η ένταξή τους στο διαιτολόγιο των παιδιών, καθώς μπορεί να προάγει την πρόσληψη συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία τους και την ομαλή ανάπτυξή τους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στην επιλογή διαφορετικών ειδών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, κάτι τέτοιο πιθανόν να είναι δύσκολο, αφού τα όσπρια δεν θα λέγαμε ότι συγκαταλέγονται στα «αγαπημένα» τρόφιμα των παιδιών.
Πώς θα μάθουμε το παιδί να τα τρώει;
Η υπομονή και η επιμονή των γονέων αναφορικά με τη συστηματική κατανάλωσή τους σίγουρα αξίζουν τον κόπο, δεδομένων των οφελών που έχουν να προσφέρουν. Στην προσπάθεια αυτή, η χρήση ορισμένων τεχνικών μπορεί να διευκολύνει την όλη διαδικασία, αυξάνοντας την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά. Ειδικότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε «εναλλακτικές» συνταγές με όσπρια, συνδυάζοντάς τα με τρόφιμα που ήδη αρέσουν στα παιδιά ή προσθέτοντάς τα σε αγαπημένα τους φαγητά.
Διαφορετικά, μπορείτε να ξεκινήσετε σερβίροντας μικρή ποσότητα οσπρίων στο παιδί σας και δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο αν και πόσο θα καταναλώσει, γεγονός που θα συμβάλει στη σταδιακή εξοικείωσή του με αυτά. Ακόμη, φροντίστε να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών ενοχλήσεων που ενδεχομένως αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να καταναλώσουν όσπρια, μουλιάζοντάς τα καλά και εναλλάσσοντας συχνά το νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας και συνεπώς δώστε το καλό παράδειγμα καταναλώνοντας όσπρια μπροστά του και εκφράζοντας την προτίμησή σας για αυτά.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία του τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής