Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά από τις συνέπειες του διαζυγίου

Δεν υπάρχει παιδί που να μην επηρεάζεται από το διαζύγιο των γονιών του. Ακόμη και αν χωρίσατε με τον πλέον φιλικό τρόπο, ακόμη και αν εξακολουθεί να περνά ποιοτικό χρόνο και με τους δυο σας, ο χωρισμός σας εισήγαγε μια σειρά από τεράστιες αλλαγές για τη ζωή του. Εκτός από την απουσία του ενός γονιού από το σπίτι, συχνά το διαζύγιο συνεπάγεται την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, καθώς πλέον υπάρχουν δύο σπίτια που πρέπει να συντηρηθούν, αλλά ενίοτε και μια μετακόμιση ή και ένα νέο σχολείο. Με την πάροδο του χρόνου, σε αυτό το σύνολο έρχονται να προστεθούν και οι νέοι σύντροφοι των γονιών. Γι’ αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να το βοηθήσετε να ξανανιώσει ασφαλές, ακόμη και αν δεν σας είναι πάντοτε εύκολο.

  • Μην το αντιμετωπίζετε σαν ενήλικα: Το γεγονός ότι βιώνει κάποιες καταστάσεις που το αναστατώνουν δεν σημαίνει και ότι πρέπει ή μπορεί να ωριμάσει πιο γρήγορα. Μην συζητάτε μαζί του περιττά πράγματα σε σχέση με το διαζύγιο.
  • Μην περιμένετε να σας στηρίξει: Ίσως σας βγαίνει φυσικά, όμως δεν μπορείτε να στρέφεστε στο μικρό σας όταν δεν είστε καλά. Είναι πιθανό να το κάνετε να νιώσει ότι φέρει την (τεράστια) ευθύνη της ευτυχίας σας.
  • Μην μιλάτε άσχημα και μην κατηγορείτε τον πρώην: Ακόμη και αν πραγματικά φταίει για το τέλος του γάμου σας και ακόμη και αν έχετε δίκιο που έχετε χάσει πάσα ιδέα για εκείνον, το παιδί έχει και πρέπει να διατηρήσει μία εντελώς διαφορετική σχέση μαζί του.
  • Μην μιλάτε μπροστά του για χρήματα: Ιδίως για εκείνα της διατροφής. Εκτός από το άγχος που θα του προκαλέσετε, ενδέχεται να το κάνετε να αισθανθεί σαν αντικείμενο – και μάλιστα κοστολογημένο.
  • Αφήστε το να απολαύσει το χρόνο με τον πρώην σας: Μην το κάνετε να νιώσει ένοχο που πέρασε καλά μακριά σας, μην δημιουργείτε εμπόδια στις συναντήσεις τους και μην τους διακόπτετε με συνεχή τηλέφωνα. Αν μάθει να αντιμετωπίζει τον ένα γονιό του ως εχθρό, η ψυχολογία του μακροπρόθεσμα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.
  • Μην τσακώνεστε μπροστά του: Ούτε λίγο, ούτε ήπια. Δεν θέλετε να μάθει ότι αυτός είναι ο τρόπος να λύνει τις διαφορές του.
  • Μην το ωθείτε σε χειριστικές συμπεριφορές: Δηλαδή, μην προσπαθείτε μέσα από το παιδί να «ψαρέψετε» λεπτομέρειες της ζωής της πρώην σας, μην του ζητάτε να κρατήσει μυστικά από εκείνη και μην το ανακρίνετε για κάθε λεπτομέρεια του χρόνου που πέρασε μαζί της.
  • Απλουστεύστε τους αποχαιρετισμούς: Όταν αφήνετε το παιδί στον άλλο γονιό, μην αφήνετε τη συγκίνηση να σας παρασύρει. Χαιρετίστε το σύντομα, ζεστά και εγκάρδια.
  • Διαβεβαιώστε το ότι δεν φταίει: Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι η δική τους συμπεριφορά προκάλεσε το διαζύγιο. Μιλήστε του και εξηγήστε του ότι αυτό δεν ισχύει και ότι και οι δύο το αγαπάτε πολύ.
  • Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα: Η αστάθεια που περιβάλλει το διαζύγιο το κάνει να νιώθει πως ζει σε ένα χάος. Ίσως φαίνεται δελεαστικό να χαλαρώσετε τους κανόνες για να κάνετε τη μετάβασή του πιο εύκολη, όμως η συνέπεια και η σταθερότητα θα το βοηθήσουν πολύ περισσότερο.
  • Προειδοποιήστε το εγκαίρως για τυχόν αλλαγές: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι επιπλέον εκπλήξεις. Ίσως αισθάνεστε ότι έτσι θα το προφυλάξετε από μια περίοδο άγχους, όμως η αναστάτωση μιας ξαφνικής αλλαγής θα το επηρεάσει περισσότερο.
  • Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο: Μια περίπλοκη συνθήκη σαν αυτή που βιώνετε, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι είστε σε θέση να ανταποκριθείτε σε αυτό, ένας ειδικός θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει και να βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί την κατάσταση στο πραγματικό της μέγεθος.

Πηγή: vita.gr

Πηγή