Πώς θα ξαναχτίσετε τη χαμένη εμπιστοσύνη σε μία σχέση;
Η εμπιστοσύνη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, τόσο στις προσωπικές μας σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές.
Μπορεί να χαθεί μέσα σε μία στιγμή, και όχι μόνο εξαιτίας μίας απιστίας. Ένα ψέμα (ακόμα και αν είναι μικρό), ένας οικονομικός χειρισμός που δεν ήξερες ή κάτι που εσύ θεωρείς ότι προδίδει την εμπιστοσύνη σου, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα μίας σχέσης και την τραυματίζει.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας
Πάρε απόσταση
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις (κι εσύ και όλοι μας) όταν προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα στη σχέση είναι να βιαστείς να περάσεις στην πράξη για να διορθώσεις την κατάσταση. Οι ειδικοί όμως σου λένε ότι το πρώτο βήμα είναι να γλείψεις τις πληγές σου και να ασχοληθείς κυρίως με τον εαυτό σου. Κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του χρόνους. Στη δική σου περίπτωση, μπορεί ναι μόνο 2 μέρες.
Νιώσε όλη την γκάμα των συναισθημάτων
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να σπρώχνουμε κάτω από το χαλί δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η λύπη και η ταπείνωση. Όταν χάνεις την εμπιστοσύνη σου, περνάς από μία συναισθηματική διαδικασία όπου νιώθεις τα πάντα. Αν δεν επιτρέψεις σε όλα τα συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια, μπλοκάρεις αυτο που νιώθεις και βγαίνει αργότερα με άλλες μορφές. Εκφράσου, μίλα και εκτονώσου μέσω της σωματικής δραστηριότητας.
Εκτίμησε την κατάσταση
Μετά το «πένθος», έρχεται η στιγμή που περνάς στη δράση. Για να εκτιμήσεις και να αξιολογήσεις την κατάσταση, πρέπει να είσαι δίκαιη και να δεις τη σχέση σαν ένα ζωντανό οργανισμό. Δε θα βοηθήσει να δεις τα πράγματα μόνο από τη δική σου σκοπιά, εφόσον μιλάμε για τη σχέση ενός ζευγαριού. Είναι η πρώτη φορά που σας συνέβη κάτι τέτοιο; Ποιο είναι το μέγεθος της ζημιάς; Κρίνε τι είναι καλύτερο για εσένα και σκέψου εάν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που δεν αλλάζει.
Αποφάσισε
Σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε αποχωρείς από τη σχέση και ο καθένας τραβάει το δρόμο του, είτε μένεις και το βλέπετε και οι δύο σαν ευκαιρία για αλλαγή. Αλλά χρειάζεται να είναι αμοιβαίο. Όταν μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια, η σχέση γίνεται πιο δυνατή. Εάν αυτή είναι η επιλογή σου, χρειάζεται να περάσεις στο επόμενο βήμα.
Μιλήστε και προχωρήστε
Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να μείνετε μαζί, προσεγγίστε ο ένας τον άλλο με αγάπη και όχι με θυμό (αυτό είναι στο προηγούμενα βήματα, θυμάσαι;). Ο διάλογος πρέπει να είναι εποικοδομητικός και να νιώθετε ότι είστε στην ίδια ομάδα και όχι αντίπαλοι. Αντί να ασκήσετε κριτική ο ένας στον άλλον, μιλήστε καλύτερα για το πώς νιώθετε και τι θα θέλατε. Αν είναι να ξαναχτίσεις τη χαμένη εμπιστοσύνη, ξεκινάς με τη συμφωνία ότι δε θα ξανασυμβεί, εφόσον τώρα δημιουργούνται νέα (και πιο σταθερά) θεμέλια. Μην ξεχνάς ότι είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και προχωρά σταδιακά.