Πώς θα ξεπεράσετε μια αγχωτική περίοδο

Το άγχος είναι η απάντησή μας σε διάφορες καταστάσεις της ζωής και για τους περισσότερους από εμάς – αναπόφευκτο.

Ωστόσο, ορισμένες περιόδους νιώθουμε να πιεζόμαστε ακόμη πιο πολύ, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που εμφανίζονται.

Τότε, λοιπόν, είναι που έχουμε ανάγκη κάποιες απλές και πρακτικές συμβουλές, ώστε να καταπολεμήσουμε το άγχος και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να τα καταφέρει.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι διατροφικές συμβουλές και οι συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τρώμε ωμέγα-3 λιπαρά

Η υγιεινή διατροφή δεν ξεκινά με τον υπολογισμό θερμίδων, αλλά με την κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών. Κατά τη διάρκεια των αγχωτικών περιόδων, καλό είναι να αποφεύγουμε τα εξευγενισμένα σάκχαρα (όσο δελεαστικά και αν είναι) και να καταναλώνουμε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά. Εκτός από το ότι κάνουν καλό στο δέρμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες.

Έτσι, αντί να τρώμε τρόφιμα χωρίς καμία θρεπτική αξία, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, επιλέγουμε καλά λιπαρά, όπως αυτά που εντοπίζονται στο σκουμπρί και τον σολομό.

Πίνουμε αρκετό νερό

Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό, ο όγκος του αίματός μας πέφτει και η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να μας κρατήσει λειτουργικούς. Έτσι, αν νιώθουμε ήδη κουρασμένοι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν μείνουμε χωρίς νερό. Όταν νιώθουμε διψασμένοι, είμαστε ήδη 2% αφυδατωμένη, οπότε δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο.

Γυμναζόμαστε

Η σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική μας υγεία και παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος. Ωστόσο, αν ήδη γυμναζόμαστε τακτικά, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υπερβολές, αφού η σκληρή γυμναστική μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κοιμόμαστε επαρκώς

Η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, αυξάνεται τη νύχτα αλλά μειώνεται όταν είμαστε σε διέγερση. Αποφεύγουμε την καφεΐνη τα βράδια -ακόμη και το τσάι χωρίς καφεΐνη, που μπορεί να περιέχει ακόμη και 30% λιγότερη καφεΐνη.

Επίσης, αποφεύγουμε τις οθόνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκαδιανό ρυθμό μας και φροντίζουμε να έχουμε τη σωστή θερμοκρασία σώματος. Όταν νιώθουμε πολύ ζεστοί, το σώμα μας μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της μελατονίνης, επομένως αποφεύγουμε να τρώμε πικάντικα φαγητά τα βράδια ή να κάνουμε καυτό ντους προτού ξαπλώσουμε.

Καλό είναι να κάνουμε ένα δροσερό ντους και να επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, που μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της σεροτονίνης και την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα.

Αποφεύγουμε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές, επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, προκαλεί μεταβολές της διάθεσης (μελέτες έχουν δείξει ότι χώρες με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης) και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αφήνουμε, λοιπόν, τις σοκολάτες και τα ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέγουμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως καρύδια, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια. Αυτή η αλλαγή θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις απότομες μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ισορροπήσουμε τη διάθεση και την όρεξή μας για φαγητό.

Πηγή