Πόσο επηρεάζει το παιδί ένα «αθώο» ψεματάκι της μαμάς;




Σάββατο 07 Ιουλίου 2018, 07:23

Παρόλο που πολλές φορές οι μαμάδες τονίζουν στα παιδιά τους πόσο κακό είναι να λέει κάποιος ψέματα, οι ίδιες κάποιες φορές λένε «αθώα» ψέματα! Σίγουρα όλες οι μαμάδες κάποιες φορές έχουν πει στο μικρό τους παιδί ένα ψέμα για να αποφύγουν γκρίνιες ή για να πετύχουν διακριτικά να αποσπάσουν τη συμπεριφορά που θέλουν τη δεδομένη στιγμή.Ψέματα όπως «σήμερα η παιδική χαρά είναι κλειστή, γιατί γίνονται εργασίες», ή «τελείωσε δεν υπάρχει άλλη σοκολάτα» ή «έχουν κλείσει τα μαγαζιά και δεν προλάβαμε να αγοράσουμε αυτό που ήθελες» και άλλα πολλά τέτοια «αθώα» ψέματα λέγονται από τις μαμάδες κάποιες στιγμές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα ψέματα των γονιών δε λέγονται με καμία πρόθεση εξαπάτησης των παιδιών. Τις περισσότερες φορές λέγονται για να αποφευχθούν οι εντάσεις και για να μην απογοητευτούν τα μικρά παιδιά. Οι ειδικοί ωστόσο, λένε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλίζουν οι γονείς ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς φωνές ή ξεσπάσματα, αλλά χάνουν μια ευκαιρία να διδάξουν στο παιδί τους ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν πρέπει να μάθουν να συμβιβάζονται με την άρνηση και να μπορούν να διαχειριστούν συναισθήματα λύπης και απογοήτευσης που προκύπτουν από την άρνηση της υλοποίησης μίας επιθυμίας τους.

Επίσης τα συνήθη ψέματα όπως «αν σε δει ο τροχονόμος ότι δεν είσαι στο καθισματάκι σου, θα μας βάλει φυλακή», «..ο Αι Βασίλης δε φέρνει δώρο στα παιδιά, που δεν κοιμούνται» μπορεί να εξασφαλίζουν άμεσα την καλή συμπεριφορά που θέλουν οι γονείς, αλλά κάποιες φορές που τα παιδιά δεν πείθονται από τα «αθώα» ψέματα των γονιών τους ελέγχουν κατά πόσο ο γονεϊκός λόγος έχει αληθοφανή στοιχεία, όπως για παράδειγμα εάν τελικά έρθει ο τροχονόμος και τα βάλει φυλακή κ.ο.κ.

Βέβαια τα «αθώα» ψέματα κάποιες στιγμές δεν μπορούν να τα αποφύγουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες. Εάν κάποια φορά αποκαλυφθεί κάποιο ψέμα που είπατε στο παιδί σας θα πρέπει να αποδεχτείτε το σφάλμα σας αμέσως, προκειμένου να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη που έχει το παιδί σας στο πρόσωπό σας. Εάν είναι μεγαλύτερο το παιδί σας και αντιλαμβάνεται ότι του έχετε μόλις πει ένα ψέμα, εξηγείστε του το λόγο ,που επιλέξατε το ψέμα και διαβεβαιώστε το ότι τα ψέματα δεν ωφελούν και είναι κάτι που δεν θα το επαναλάβετε. 


Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by Disqus



Πηγή