- Ακόρεστα λίπη (καλά): Προέρχονται κυρίως από φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια.
- Κορεσμένα λίπη (να τα περιορίζεις): Βρίσκονται στο βούτυρο, στα λιπαρά κρέατα, στα full-fat τυριά και τα τηγανητά.
- Τρανς λιπαρά (να τα αποφεύγεις τελείως): Κυρίως σε επεξεργασμένα προϊόντα – τα περισσότερα κράτη τα έχουν ήδη περιορίσει.
Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα
Τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα) και τα πολυακόρεστα (λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, καρύδια) έχουν ισχυρά οφέλη για την καρδιά, τα αγγεία και τη φλεγμονή.
Ωμέγα-3: το λίπος που σου κάνει καλό
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες). Υπάρχουν και φυτικές πηγές (ALA), όπως το σογιέλαιο ή ο λιναρόσπορος – όμως η μετατροπή τους σε EPA και DHA στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περιορισμένη. Αν δεν καταναλώνεις συχνά ψάρι, ένας λόγος παραπάνω να ενισχύσεις τις φυτικές πηγές ή να συζητήσεις με γιατρό για συμπληρώματα. Πάντως, η Dr. Lichtenstein τονίζει ότι τα στοιχεία για τα συμπληρώματα δεν είναι ξεκάθαρα, ειδικά για υγιή άτομα.
Ωμέγα-6; Είναι όντως “κακά”;
Καθόλου. Παρότι έχουν κατηγορηθεί για ενίσχυση της φλεγμονής, η Lichtenstein εξηγεί πως δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα ωμέγα-6 προκαλούν φλεγμονή σε ανθρώπους. Τα λάδια σόγιας, καλαμποκιού και ηλιέλαιου παραμένουν ασφαλείς επιλογές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.