Πότε χειρουργείται ένα ινομύωμα και πότε όχι;


Την ίδια ώρα που η φίλη σου μπορεί να έκανε χειρουργείο για την αφαίρεση ινομυώματος μήτρας, ο γυναικολόγος σου για το ίδιο εύρημα μπορεί να σου σύστησε απλά παρακολούθηση. Και σίγουρα αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν διαφορές από γιατρό σε γιατρό, σχετικά με την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση ενός ινομυώματος δε διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, αλλά από ινομύωμα σε ινομύωμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποια ινομυώματα, ανάλογα με τη θέση τους και το μέγεθός τους, μπορεί απλά να απαιτούν παρακολούθηση, άλλα να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή με εμβολισμό, που είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, ενώ άλλα να χρειάζεται να αφαιρεθούν αμέσως. Αν υπερβούν τα 5 εκατοστά ή αυξάνονται γρήγορα, θα πρέπει να χειρουργηθούν. Ρόλο, όμως, παίζει και η πρόθεση για εγκυμοσύνη. Αν το ινομύωμα είναι στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, συστήνεται να αντιμετωπιστεί, για να μην την επηρεάσει αρνητικά. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, που πρόκειται να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα), είναι σημαντικό τέτοιου είδους προβλήματα, που μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη ή να απειλήσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης, να τα αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Αυτό, ωστόσο, που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι το ανοιχτό χειρουργείο για την αφαίρεση των ινομυωμάτων μήτρας (διαβάστε περισσότερα) τείνει ν’ εγκαταλειφθεί, καθώς πλέον νέοι και πιο εξελεγμένοι μέθοδοι εφαρμόζονται. Πιο συγκεκριμένα, ένα ινομύωμα μπορεί να αφαιρεθεί:

Με εμβολισμό. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία προκαλεί, με την έγχυση μικρών σωματιδίων, απόφραξη στις αρτηρίες του ινομυώματος, οδηγώντας έτσι στη νέκρωση και κατά συνέπεια τη συρρίκνωσή του.

Με υστεροσκοπική αφαίρεση (διαβάστε περισσότερα). Εφαρμόζεται στα ινομυώματα που είναι εντός της μήτρας. Η όλη χειρουργική διαδικασία γίνεται με τα χειρουργικά εργαλεία που περνούν δια μέσω του κόλπου και φτάνουν στο εσωτερικό της μήτρας.

Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο (διαβάστε περισσότερα). Με αυτό τον τρόπο χειρουργείου μπορεί να αφαιρεθούν ινομυώματα με μέγεθος 12 έως 15 εκατοστά. Με τη λαπαροσκοπική προστατεύονται οι ιστοί του σώματος από παράπλευρους τραυματισμούς κι έτσι ο ασθενής δε ταλαιπωρείται και αναρρώνει πιο γρήγορα. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται συνήθως με ένα ήπιο αναλγητικό για 1-2 μέρες, ενώ η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες 24 ώρες μετά την επέμβαση. Σε ό,τι αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, αυτό είναι άριστο, αφού με την τεχνική της λαπαροσκοπικής  χειρουργικής οι τομές, εκτός του ότι είναι πολύ μικρές, γίνονται σχεδόν αόρατες με τον καιρό. Όπως μάλιστα τονίζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, με τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί το ινομύωμα μέσα από τον ομφαλό, οπότε δε μένει κανένα απολύτως σημάδι! Πρόκειται για την τεχνική S.P.L. (Single Port Laparoscopy) (διαβάστε περισσότερα), κατά την οποία η όλη επέμβαση πραγματοποιείται από ένα και μοναδικό σημείο εισόδου στην κοιλιά, τον ομφαλό. Ενώ δηλαδή µε την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέµβαση απαιτούνται 3 τουλάχιστον  µικρές τοµές στην κοιλιακή χώρα, µε τη νέα µέθοδο δε μένει κανένα σημάδι, παρά μόνο η  φυσική οπή, που είναι κρυμμένη στην κοιλότητα του οµφαλού. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ινομυώματα, δείτε το βίντεο:

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για άλλα γυναικολογικά προβλήματα, θέματα γονιμότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242



Πηγή