Πότε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο για το παιδί;
Το ερώτημα αυτό είναι πιθανό να έχει περάσει από το μυαλό όλων των γονιών κάποια στιγμή, με σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή αφορμή. Και είναι φυσιολογικό. Η μητρότητα δεν έρχεται με «οδηγίες χρήσης» και συχνά ανησυχείς, προβληματίζεσαι, αναρωτιέσαι, φοβάσαι για το πλασματάκι σου (ανεξάρτητα από την ηλικία του).
Έτσι, έρχονται στιγμές που κάνεις (συνειδητά ή ασυνείδητα) στον εαυτό σου τις «δύσκολες» ερωτήσεις. Μια από αυτές, που μπορεί να προκύψει σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης. από την βρεφική και νηπιακή, μέχρι την παιδική και εφηβική ηλικία, είναι το εάν χρειάζεται να απευθυνθείς σε ψυχολόγο.
Πότε πρέπει να μιλήσεις με ψυχολόγο για το παιδί
Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ψυχολόγο εάν παρατηρείς κάποια αναπτυξιακή επιβράδυνση – για παράδειγμα μεγάλη καθυστέρηση στην ομιλία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός θα σου εξηγήσει το αίτιο και θα προτείνει την κατάλληλη λύση ή τον κατάλληλο επαγγελματία (π.χ. λογοθεραπευτή). Παρόμοια, εάν παρατηρείς εκπαιδευτικές δυσκολίες, θα βοηθούσε μία επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει το λόγο που μπορεί να συμβαίνουν και θα προτείνει τρόπους βελτίωσης από το παιδί και από εσένα.
Επίσης καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο εάν το παιδί περνά μία δύσκολη φάση- για παράδειγμα έναν θάνατο στην οικογένεια ή ένα διαζύγιο. Ο ειδικός θα κατευθύνει τόσο το παιδί όσο και εσένα στους πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης και η δυσκολία δεν θα εδραιωθεί ως πρόβλημα.
Τέλος, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ψυχολόγο εάν το παιδί εκφράζει έντονες ιδιαιτερότητες στο συναίσθημα ή την συμπεριφορά- για παράδειγμα λύπη ή επιθετικότητα.
Έτσι θα διερευνηθούν τα αίτια και θα γίνει εξάσκηση της συμπεριφοράς ή ομαλοποίηση του συναισθήματος. Σε όλες τις περιπτώσεις έχε κατά νου πως όσο πιο νωρίς ηλικιακά ξεκινήσει η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι! Και μην ξεχνάς πως πλέον το ταμπού γύρω από τον ψυχολόγο έχει ξεπεραστεί. Μία επίσκεψη δεν χαρακτηρίζει ούτε εσένα, ούτε το παιδί, οπότε εάν αντιμετωπίζεις κάποιον ουσιαστικό προβληματισμό, μην διστάζεις.
Πότε ο ψυχολόγος για το παιδί δεν είναι απαραίτητος
Από την άλλη πλευρά, ο ψυχολόγος δεν είναι πάντοτε απαραίτητος. Εάν απλά το παιδί περνά μία περίοδο λίγο πιο δύσκολη, εάν δυσκολεύει εσένα σε αυτή την φάση της ζωής σας, ή εάν προβληματίζει ελαφρά τους δασκάλους του μπορεί να μην χρειάζεται απαραίτητα ψυχολόγο. Ίσως η υπομονή και η επιμονή – και κυρίως η αγάπη – είναι τα πλέον απαραίτητα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το να ανησυχείς είναι λογικό. Όμως, όπως δεν επισκέπτεσαι τον γιατρό κάθε φορά που το παιδί χτυπά το γόνατό του έτσι δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι και τον ψυχολόγο για κάθε προβληματισμό.
Και μια τελευταία σκέψη
Συνολικά, καλό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές κάθε είδους. Ούτε «αποφεύγουμε» τον ψυχολόγο, ούτε θεωρούμε πως θα μας λύσει κάθε δυσκολία. Άλλωστε, με τα παιδιά οι αναταράξεις όλων των ειδών είναι μέσα στο πρόγραμμα!
Και θυμήσου πως για οτιδήποτε σε απασχολεί, ενημερώσου ανάλογα, όχι από το Google, από ειδικό! Πάρε πληροφορίες ώστε να μπορείς τόσο να κρίνεις εάν το παιδί θα χρειαστεί συνάντηση με ειδικό όσο και να εξελίσσεις τις γονικές σου δεξιότητες και να προσφέρεις πιο αποτελεσματικά. Πάνω από όλα όμως, έχε κατά νου πως ένα παιδί που μεγαλώνει με αγάπη θα εξελιχθεί σε λειτουργικό και ευτυχισμένο άνθρωπο. Δώσε απλόχερα την αγάπη σου, και κάνε απλά το καλύτερο που μπορείς!