Πότε να δίνετε σημασία στο κλάμα του παιδιού;

Κανένας δεν είπε να γίνετε ασυνείδητοι γονείς, ούτε να παραμελήσετε το παιδί σας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι σωστό να σπεύδετε κοντά του αμέσως μόλις το ακούσετε να κλαίει και αυτό για τους λόγους που εξηγούμε παρακάτω.

Πολλές φορές το παιδί χρησιμοποιεί το κλάμα για να τραβήξει την προσοχή σας για να ασχοληθείτε μαζί του. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να του δείξετε ότι δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια συμπεριφορά. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, θα πρέπει να πάτε κοντά του όταν βάλει τα κλάματα για να του δώσετε ό,τι χρειάζεται. Κατά κανόνα θα πρόκειται για κάλεσμα κάλυψης μιας βιοτικής του ανάγκης, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νεογέννητο, είναι τελείως λάθος να το αφήνετε να κλαίει παρατεταμένα, αφού αυτό του κάνει κακό σε διάφορα επίπεδα.

Μια άλλη περίπτωση που δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεστε άμεσα στο κάλεσμα του παιδιού με το κλάμα είναι όταν το κάνει σε δημόσιο χώρο, χωρίς προφανή αιτία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε κοντά και με ήρεμο τρόπο να του ζητήσετε να ηρεμήσει, αφού όλα είναι καλά. Όταν γυρίσετε σπίτι μάλιστα, που το παιδί θα έχει ηρεμήσει, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια πιο αναλυτική συζήτηση. Η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, υπάρχει περίπτωση να το κάνει ένα κακομαθημένο παιδί. Θα πάρει δηλαδή το μήνυμα ότι με το παραμικρό όλοι θα σπεύσουν κοντά του για να δουν τι θέλει. Το θέμα είναι ότι θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο δε θα γίνεται πάντα και θα απογοητευθεί.

govastileto.gr

Πηγή