Πού φωλιάζουν τα μικρόβια
Τα μικρόβια είναι το μόνιμο άγχος πολλών ανθρώπων. Μήπως όμως ψάχνουμε τα μικρόβια σε λάθος μέρη; Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι εκεί όπου κυρίως ζουν τα μικρόβια είναι οι δημόσιες τουαλέτες, γι’ αυτό και δεν τις χρησιμοποιούμε, αφού τις θεωρούμε εστία μετάδοσης ασθενειών. Ομως, τα μικρόβια βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη. Μερικά δεν τα έχει ίσως φανταστεί. Δείτε μερικά παραδείγματα:
Σε πόμολα στα δημόσια ασανσέρ. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε απολυμαντικά elevatorsμαντιλάκια για τα πόμολα σε δημόσια κτήρια και ασανσέρ, που τα αγαπούν ιδιαίτερα τα μικρόβια.
Χερούλια σε μετρό και λεωφορεία. Είναι κύρια πηγή… αποικισμού μικροβίων, αφού καθημερινά τα χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα.
Στη θήκη των φακών επαφής. Έχει υπολογιστεί ότι το 34% των θηκών για φακούς επαφής αποικίζονται από ισχυρά βακτήρια, όπως ψευδομονάδα ή σταφυλόκοκκος, που μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα, η οποία ενδεχομένως να καταστρέψει τον κερατοειδή και να οδηγήσει σε τύφλωση.
Στα τηλεκοντρόλ στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Μπορεί οι καμαριέρες των ξενοδοχείων να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να κρατούν καθαρά τα δωμάτια των ξενοδοχείων, ωστόσο πολύ σπάνια θα καθαρίσουν τα τηλεκοντρόλ τα οποία έρχονται σε επαφή με πολλά χέρια, γεγονός που τα καθιστά «φωλιά» εκατομμυρίων μικροβίων.
Στο λεμόνι και στους ξηρούς καρπούς που συνοδεύουν το ποτό στα μπαρ. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, περίπου 70% από τις φέτες λεμονιού που συνοδεύουν το ποτό σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο περιέχουν μικρόβια ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις. Μετά από εξέταση βρέθηκαν 25 διαφορετικοί μικροοργανισμοί, ανάμεσά τους ακόμη και κολοβακτηρίδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ξηρούς καρπούς οι οποίοι, όταν δεν καταναλωθούν, χρησιμοποιούνται ξανά σε άλλο πελάτη, αφού όμως ήδη τους έχουν αγγίξει οι προηγούμενοι πελάτες.
Στον κατάλογο με το μενού των εστιατορίων. Σίγουρα κανείς δεν καθαρίζει τις κάρτες με το μενού, με αποτέλεσμα να αποτελούν πηγή μικροβίων. Οι ιοί του κρυολογήματος, αλλά και της γρίπης, μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον 18 ώρες πάνω στην επιφάνεια του καταλόγου.
Στην ηλεκτρική σκούπα. Οι ηλεκτρικές σκούπες μπορεί να περιέχουν βακτήρια προερχόμενα από περιττώματα, συμπεριλαμβανομένων και κολοβακτηριδίων, σε ποσοστό 13%, τα οποία μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Στο κρεβάτι. Περισσότερα από το 84% των κρεβατιών φιλοξενούν ολόκληρες αποικίες από ακάρεα σκόνης, βρίσκονται στα σεντόνια, τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματός μας και ευθύνονται για το άσθμα και τις αλλεργίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν.
aftodioikisi.gr