«Πράσινο φως» για τον 5ο τραπεζικό πόλο
Με τη συμφωνία των μετόχων του εν δυνάμει 5ου τραπεζικού πόλου, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, έκλεισε ο κύκλος της αβεβαιότητας για τις δύο τράπεζες και μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ακόμη πιστωτικού ομίλου.
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Επόμενα βήματα είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με τη στήριξη των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ», η συγχώνευση των δύο τραπεζών και εν τέλει τον Οκτώβριο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ.: για την οποία δεσμεύθηκαν οι μέτοχοι) ύψους 735 εκατ. ευρώ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα βάλει κεφάλαια 475 εκατ. ευρώ, θα κατέχει το 35% των μετοχών της νέας τράπεζας και οι ιδιώτες μέτοχοι, η Thrivest Holdings που ανήκει στους Αλέξανδρο Εξάρχου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο, θα αποκτήσουν από το 50% συν μία μετοχή έως και 58,5% τοποθετώντας στην ΑΜΚ κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ.
Τα οφέλη της συμφωνίας
Στα βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται:
- Η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.
- Η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων, προμηθειών κ.ά. στον τραπεζικό τομέα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
- Η δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται κάτω από το 3%, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και χαμηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίχως αναβαλλόμενο φόρο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπ’ όψιν οι οίκοι αξιολόγησης.
- Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς το ΤΧΣ αφενός προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής, που αποκτά πλέον θετικές αποδόσεις (θετικό IRR), τη στιγμή που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας, ενώ αφετέρου θα διατηρήσει ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνεται ότι «η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη, καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και, τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο με άλλους ιδιώτες μετόχους».
Μεγέθη
Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια από άποψη ενεργητικού είναι μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Attica Bank. Συγκεκριμένα, το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής. Επιπλέον σημειώνεται ότι η Παγκρήτια μαζί με τη Thrivest Holding ήδη κατέχουν το 9,4% της Τράπεζας Αττικής. Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Trhivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35% έως 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e ΕΦΚΑ) από 38,5% έως 40%.
Ανάπτυξη
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Attica Bank προωθεί την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας, με στόχο μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια η καθαρή πιστωτική επέκταση (σ.σ.: οι νέες εκταμιεύσεις δανείων) να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024. «Η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα οδηγήσει τον δείκτη των επισφαλειών κάτω από το 3% και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα», τόνισε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού.