Πράσινοι: Σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της φοροαποφυγής των πολυεθνικών
Ως ένα πράσινο, ιστορικό βήμα για τον περιορισμό της φοροαποφυγής των πολυεθνικών και της αιμορραγίας κρίσιμων δημόσιων εσόδων χαρακτηρίζουν οι Πράσινοι την απόφαση της ΕΕ να υποχρεωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να υποβάλλουν αναλυτικά χρηματοοικονομικά στοιχεία για τα κέρδη τους και τους φόρους που πληρώνουν, ανά χώρα που λειτουργούν και όχι μόνο στη χώρα που δηλώνουν ως έδρα.
Με τον τρόπο αυτό, εξηγούν οι Πράσινοι, περιορίζεται η ευχέρεια των εταιριών να μεταφέρουν κατά βούληση τη φορολόγησή τους στις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία, στερώντας έτσι από τις υπόλοιπες τεράστια φορολογικά έσοδα που δικαιούνται και αναγκάζοντάς τες να περιορίζουν κρίσιμες δημόσιες δαπάνες για συλλογικά αγαθά είτε να καταφεύγουν σε επιπλέον δημόσιο δανεισμό και υπερχρέωση. Η φοροαποφυγή και φορο-απάτη δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για φαινόμενα διαφθοράς όπως αυτά που παρατηρούνται στην Κύπρο, στη Μάλτα κ.ά.
Η απόφαση πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στην από 12-04-2016 πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη σημαντική συμβολή της Ομάδας των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου και ιδιαίτερα του Γερμανού ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ (Sven Giegold), ο οποίος έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια σε αγώνες για τη φορολογική δικαιοσύνη και κατά της φοροαποφυγής των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και των φορολογικών παραδείσων.
Αυτό ήταν πάντα ένα θέμα με υψηλή προτεραιότητα για τους Πράσινους με διοργάνωση εκδηλώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, και τώρα ψηφιακές εκδηλώσεις. Το θέμα των φορολογικών παραδείσων είχε αναδείξει και ο Έλληνας Πράσινος ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης κοινής φορολογικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού των χωρών για την εύνοια των επιχειρήσεων ενώ και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος με αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων είχε επισκεφθεί την Κύπρο και άλλες χώρες για συναντήσεις με φορείς για το θέμα.
Δυστυχώς οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται ακόμη, αφού την τωρινή απόφαση δεν στήριξε η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με τους φορολογικούς παραδείσους του Λουξεμβούργου, της Μάλτας και της Ιρλανδίας αλλά και τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Οι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση, που ψήφισε υπέρ, να αποδείξει την ειλικρίνεια της ψήφου της, λαμβάνοντας άμεσα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Η απόφαση αφήνει ακόμα παραθυράκια και φυσικά χρειάζονται και πολλά άλλα μέτρα τα οποία πραγματικά θα αναγκάσουν τους πολυεθνικούς κολοσσούς, που διαθέτουν στρατιές φοροτεχνικών και νομικών, να αλλάξουν πολιτική ή να χωριστούν σε μικρότερες εταιρίες.
Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Πράσινων