Πρεμιέρα “Στη Σμύρνη κάποτε” του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη με τις καλύτερες κριτικές
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα του μουσικοθεατρικού έργου Στη Σμύρνη κάποτε του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Αρετή Κοκκίνου ,στο Θέατρο της Ημέρας, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και της λογοτεχνίας. Οι θεατές αντάμειψαν όλους τους συντελεστές της παράστασης με τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματά τους. Κριτική για την παράσταση έγραψαν ο Νίκος Μπατσικανής κριτικός θεάτρου (μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού) και η Χρύσα Νικολάκη συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας.
Στη Σμύρνη κάποτε … Κριτική Νίκος Μπατσικανής
Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σε κείμενα και στίχους του ποιητή και συγγραφέα Θανάση Σάλτα, σκηνοθεσία της Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική της Αρετής Κοκκίνου. Έργο που απαιτεί βαθιά κι εκτεταμένη έρευνα από τους δημιουργούς, και αυτό γίνεται φανερό στην παράσταση, όπου «ξαναζωντανεύει» η χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη (λουλούδι της Ανατολής), πόλη-σταυροδρόμι θρησκειών, εθνοτήτων και πολιτισμών. Όλα αυτά για αιώνες, μέχρι τις σφαγές του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της πόλης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και την πυρπόλησή της, τον Σεπτέμβριο του 1922. Η ατμόσφαιρα εποχής, τόπου και ηρώων αποτυπώθηκε στα εξαιρετικά κουστούμια της Ανδρομάχης Μοντζολή, η οποία σχεδίασε και το λειτουργικό σκηνικό, ενώ οι πετυχημένοι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Ιωάννα Μαστοράκη.
Παράσταση με πολλές αρετές, την οποία παρακολούθησα στην πρεμιέρα της, έπειτα από ευγενική πρόσκληση των δημιουργών. Πρωτίστως αποδίδω τα εύσημα στον συγγραφέα και στιχουργό Θανάση Σάλτα, ο οποίος, με το έργο του, κατάφερε να επαναφέρει άσβεστες μνήμες για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Εξίσου συγχαίρω και τη σκηνοθέτιδα Ιωάννα Μαστοράκη, η οποία αξιοποίησε άριστα κείμενα και ηθοποιούς, αλλά και τη συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, η οποία έγραψε εμπνευσμένη μουσική και θαυμάσια τραγούδια. Τα βασικά στοιχεία έδεσαν αρμονικά και με τις ερμηνείες των ηθοποιών:
Η Ιωάννα Μαστοράκη απέδειξε το στέρεο ταλέντο της, ως Ελληνίδα Ροδάνθη. Η Λεμονιά Αντωνάτου είχε έντονη φλόγα, ως Αρμένισσα μάντισσα Αναχίτ Ντουχάντ. Η Αμαλία Κλημοπούλου πειστικά εύθραυστη και αναλόγως, δραματική, ως Μυρσίνη (μικρότερη αδελφή της Ροδάνθης, που γίνεται Τουρκάλα Γκιουζέλ Χανούμ όταν την κλέβει Τούρκος). Η Τζωρτζίνα Δαμίγου ενθουσίασε, ως Αγγλίδα Λεβαντίνη (Lady Ebelin) αλλά και ως χορεύτρια. Η Μυρτώ Παναγοπούλου εντυπωσίασε, ως Εβραία Σάρα Γιασμίν. Οι δυο άντρες ηθοποιοί: Θανάσης Σάλτας (λεβέντης Έλληνας Αρίστος) και Γιάννης Λεβέντης (γενναιόδωρος Τούρκος Σεμίχ Αντνάν), εκπροσωπώντας τις δύο αντίπαλες πλευρές (Έλληνες – Τούρκοι) φώτισαν όλα όσα χαρακτήριζαν τους ποικίλους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι συνυπήρχαν πριν την Καταστροφή, συμβιώνοντας ειρηνικά, παρά τις διαφορές τους. Οι ερμηνείες τους, ανάμεσα στο «παρόν» (πόλεμος – έχθρα) και το «χτες» (ειρήνη – φιλία), έφτασαν σε υψηλό επίπεδο, όταν τα γεγονότα έγιναν τραγικά. Όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν ωραία τους σημαντικούς ρόλους τους, ως άτομα μιας άλλης εποχής, διαφορετικών –από «σήμερα»− ηθών, συνθηκών και απόψεων, προξενώντας μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ρίγη συγκίνησης στους θεατές, οι οποίοι καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, επευφημώντας τους, επιπλέον.
Στη Σμύρνη κάποτε … Απόσπασμα κριτικής Χρύσα Νικολάκη:
Στην πρεμιέρα της παράστασης «Στη Σμύρνη κάποτε» βρεθήκαμε στις 28/11/2021 στο Θέατρο της Ημέρας, φίλοι και θεατρόφιλοι και απολαύσαμε την μοναδικότητα του θιάσου Ο Θανάσης Σάλτας βασισμένος στο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής, έγραψε το υπέροχο κείμενο και τους στίχους .Με την ενδελεχή σκηνοθεσία της Ιωάννας Μαστοράκη και τις άψογες ερμηνείες ολόκληρου του θιάσου στήθηκε η υπέροχη θεατρική παράσταση «Στη Σμύρνη κάποτε» για να αφήσει άφωνους και συγκινημένους όλους τους θεατές
Δεν ξέρει κάποιος τι να πρωτοθαυμάσει σε αυτήν την παράσταση που είναι καλοδουλεμένη από κάθε της οπτική. Ο εμπνευστής της ιδέας Θανάσης Σάλτας , πήρε στα χέρια του το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής ,το επεξεργάστηκε δραματουργικά και με τη συνεργασία της Ιωάννας Μαστοράκη που το φιλοτέχνησε σκηνοθετικά και τη σύμπραξη της θεατρικής του ομάδας και των υπολοίπων συντελεστών το απογείωσε. Θέλετε η αγάπη του Θανάση Σάλτα για τη Σμύρνη, θέλετε η μικρασιατική του καταγωγή και τα ακούσματα του, δημιούργησε ένα εξαίσιο κείμενο μαζί με τρυφερούς στίχους που υμνούν την πάλαι πότε Ιωνία και το αρχέγονο κάλλος της.
Συμπερασματικά, επί σκηνής, όλοι οι ηθοποιοί του θιάσου (Ιωάννα Μαστοράκη Λεμονιά Αντωνάτου, Τζωρτζίνα Δαμίγου, Αμαλία Κλημοπούλου, Γιάννης Λεβέντης, Μυρτώ Παναγοπούλου, Θανάσης Σάλτας.) ήταν πρωταγωνιστές με θαυμάσιες ερμηνείες και σε βάθος μέγα “στο πετσί” του ρόλου τους.
Ο Θανάσης Σάλτας μελέτησε κάθε λεπτομέρεια που αφορά την καταστροφή της Σμύρνης ώστε να ανταποκριθεί επάξια τόσο στο κείμενο όσο και στο ρόλο του στο έργο ως Αρίστος που ο ίδιος ανέθεσε στον εαυτό του, θέλοντας υποσυνείδητα να αριστεύσει στο “ευ ποιείν” και να προσφέρει στο κοινό μια δυνατή παράσταση με μοναδική ερμηνεία. Πράγματι ο γραπτός του λόγος υπήρξε άριστος καθώς κατόρθωσε να μας διεγείρει συναισθηματικά.
Η κινησιολογία που εμπνεύστηκε η Ιωάννα Μαστοράκη είτε με τις κινήσεις στο χορό της κοιλιάς είτε με τα ρομαντικά βαλς της εποχής δίνει την ευκαιρία στο κοινό να λικνιστεί στο πνεύμα και στα σαλόνια της εποχής . Μεγάλο ατού ήταν ως προς αυτό τα κοστούμια και σκηνικά της Ανδρομάχης Μοντζολή. Η θαυμάσια μουσική σύνθεση της Αρετής Κοκκίνου και η ερμηνευτική σύμπλευση της Θέλμας Καραγιάννη και του Ισίδωρου Πάτερου μας μεταφέρουν όλο το γλωσσικό ιδίωμα και την υφολογία της εποχής παρμένο από τη γεφυροποιό σμίξη Ανατολής και Δύσης, Μικράς Ασίας
Η φράση « ποτέ δεν ξεχνώ» είναι πάντα επίκαιρη και δεν αφορά μόνο τη Σμύρνη και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την ιστορία μας. «Χώρα που ξεχνά το παρελθόν δεν έχει μέλλον». Αυτή είναι η υπόμνηση του συγγραφέα Θανάση Σάλτα και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε και να το καλλιεργήσουμε στις επόμενες γενιές . Ακριβώς όπως έπραξε και ο συγγραφέας τιμώντας τις ρίζες του.
Το έργο παρουσιάζεται Κάθε Κυριακή, 20:15 στο Θέατρο της Ημέρας Νικ. Γεννηματά 20,Αθήνα (Δίπλα στο Μετρό Πανόρμου) πληροφορίες για κρατήσεις Τηλ.: 6946309618 Προπώληση VIVA.GR στο παρακάτω link :
https://www.viva.gr/tickets/theater/sti-smyrni-kapote-tou-thanasi-salta/
Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό video για την παράσταση εδώ :
Mπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια της παράστασης που κυκλοφορούν από την FM Records εδώ: