Προχωρούν οι προσλήψεις γιατρών, παραμένουν οι επικουρικοί – Νέες πιστώσεις στα Νοσοκομεία
Λύση για να μην βρεθούν εκτός νοσοκομείων οι επικουρικοί γιατροί, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, ήρθε να δώσει το Υπουργείο Υγείας.
Με απόφασή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, 285 επικουρικοί γιατροί – οι μισθοί των οποίων μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (πρώην ΕΣΠΑ) και έληγαν οι συμβάσεις τους τέλος Νοεμβρίου – θα παραμείνουν για ακόμη ένα έτος. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020.
Για τα παραπάνω δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), με αφορμή το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι η μόνη λύση για να παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί για ένα ακόμη έτος -καθώς δεν υπάρχουν χρήματα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- είναι να δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία, ώστε να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό γιατρών. Και τόνισε και ότι στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις επικουρικών, όπου υπάρχουν ήδη υπηρετούντες, ώστε αυτές οι θέσεις να μην χάνονται.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στο iatropedia.gr, αναφέρει, ωστόσο, ότι δεν θα προσληφθούν όλοι οι υπηρετούντες γιατροί «Δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα προσληφθούν οι ίδιοι επικουρικοί γιατροί, αλλά έχουν βρει έναν άλλο τρόπο, να τους δίνουν οι διευθυντές τους «ειδικά προσόντα» και στη μεγάλη πλειοψηφία τους να τους παίρνουν πάλι τους ίδιους. ‘Ομως, και πάλι δεν φτάνουν. Αν υπάρχουν 3.000 επικουρικοί σε όλη την Ελλάδα (σ’αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι υπηρετούν στα ΠΕΔΙ) και άλλους 1.000 που θα βγει η προκήρυξη, θέλουμε άλλους τόσους για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, συμφωνα με τους ισχύοντες οργανισμούς. Οι οποίοι είναι πετσοκομμένοι από το 2012. Στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία χρειάζονται 7 – 8 χιλιάδες κόσμο»
Προχωρούν οι κρίσεις των γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
Στην ίδια συνάντηση, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε και για τους 212 μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπόθεση που έχει καθυστερήσει εξαιτίας του «παγώματος» των κρίσεων. Ο κ. Κοντοζαμάνης υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει τους συγκεκριμένους διορισμούς μέσα στο 2019, έτσι ώστε να στελεχωθούν άμεσα τα Επείγοντα των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, στα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Επίσης, συμφώνησε να υπάρχει συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ στην κατάρτιση του προγράμματος εφημέρευσης των Νοσοκομείων της Αττικής, αίτημα που εκκρεμούσε από την πλευρά των γιατρών από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που κερδήθηκε κάτω από την πίεση που ασκήσαμε», αναφέρει στο iatropedia.gr o κ. Σιώρας και συνεχίζει: «Δώσαμε αγώνα για το αυτονόητο και κερδίσαμε». Πάντως, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε περαιτέρω, ότι θα αρχίσει πάλι η διαδικασία κρίσεων για τις 910 προκηρυγμένες θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα που είναι σε εκκρεμότητα και θα επιταχυνθεί η διαδικασία.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αυξάνεται καθημερινά και τέθηκε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς προς τον υφυπουργό Υγείας, είναι αυτό τον ειδικευόμενων, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στο διορισμό τους. «Υπάρχει πρόβλημα με τους ειδικευόμενους. Κάνουν 5 μήνες να διοριστούν. Έχουμε ξεμείνει από ειδικευόμενους όλα τα νοσοκομεία», επισημαίνει και ο κ. Σιώρας. Ο υφυπουργός, ωστόσο, απάντησε ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα εδράζεται στο ίδιο το υπουργείο Υγείας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και τα μέλη της παράταξης της ΔΗΠΑΚ τονίζουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις «ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας» και να γίνουν μαζικές προσλήψεις επιμελητών Β΄: «Επισημάναμε στον υφυπουργό, ότι τα αιτήματα των ιατρικών τμημάτων για επικουρικούς είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό των υπηρετούντων γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και ότι κανείς δεν περισσεύει», καταλήγουν οι γιατροί.