Πρόγραμμα πληρωμής τόκων δανείων ΜμΕ που πλήττονται
Το πρόγραμμα ενεργοποιείται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποδέσμευση των πόρων του ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.
Την κάλυψη από την πλευρά του Δημοσίου των τόκων υφιστάμενων δανείων που έχουν προς τις τράπεζες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση προβλέπει απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα κάλυψης των τόκων καλύπτει τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με προοπτική επέκτασης για δύο μήνες εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της αναστολής των χρεολυτικών δόσεων που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες και αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις, δηλαδή όσες εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκατ. ευρώ, και αφορά τόκους δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), περιλαμβανομένων και των τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων με διαχειριστή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στη δράση, και τα οποία ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα μέσω του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Διευκρινίζεται ότι η δράση αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ και ανήκουν σε αυτές που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση διατήρησης τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.
Το πρόγραμμα ενεργοποιείται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποδέσμευση των πόρων του ΕΣΠΑ και, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, αποτελεί «ουσιαστική ομπρέλα προστασίας για όλες τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αντέξουν τη λαίλαπα του κορωνοϊού και να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ξανά την επόμενη ημέρα της κρίσης με όλες τις θέσεις εργασίας εξασφαλισμένες».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης σημείωσε ότι «η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ είναι άμεσο κεφάλαιο κίνησης, που μαζί με τα άλλα μέτρα που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο στοχεύουν όχι μόνο να τις κρατήσουν ζωντανές, αλλά και να τις προετοιμάσουν για την επόμενη μέρα της κρίσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για μια δυναμική επανεκκίνηση».