Πρόωρη γήρανση: Καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν το δέρμα μας

Το DNA των κυττάρων μας δεν είναι η μόνη αιτία γήρανσης του δέρματος. Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβαρυντικοί για το δέρμα.

Κι επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε το DNA μας, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση.

«Αθώες» συνήθειες που μας γερνούν

Οδοντόβουρτσα

Τα ούλα με την πάροδο των χρόνων -συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών- υποχωρούν, με αποτέλεσμα να φαίνονται μακρύτερα τα δόντια. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας, είτε γιατί παραμένουν υπολείμματα τροφών στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στα ούλα. Επιπλέον, μπορεί να τα βουρτσίζουμε πολύ έντονα και προκαλούμε έτσι την υποχώρηση των ούλων, ενώ εμφανίζεται και σε περιπτώσεις διαταραχών λήψης τροφής (π.χ. βουλιμία).

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, που συμβάλλουν στη συρρίκνωση των ούλων, και να χρησιμοποιούμε μέτριες ή μαλακές, κάνοντας και ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή των ούλων. Για τον σωστό καθαρισμό των διαστημάτων των δοντιών πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Επίσης, η κατανάλωση προβιοτικών καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα.

Εξαντλητική άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τη βιολογική μας ηλικία, ωστόσο η εξαντλητική άσκηση (πολύωρη καθημερινή γυμναστική με έντονο ρυθμό) έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση των κυττάρων μας. Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο δέρμα είναι οι ρυτίδες, που δημιουργούνται από την έντονη προσπάθεια, καθώς και η στεγνή και τραχιά επιδερμίδα.

Θα ήταν προτιμότερη η συστηματική γυμναστική μέτριας έντασης, ιδανικά 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. Σημαντικό είναι επίσης η άσκηση, αεροβική (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο) και αναεροβική (προπόνηση με βάρη), να είναι ισομερώς κατανεμημένη μέσα στην εβδομάδα.

Ζεστό νερό

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεκούραστο από ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά. Οι ειδικοί, όμως, έχουν τις αντιρρήσεις τους. Το καυτό νερό προκαλεί αγγειοδιαστολή, δημιουργώντας ευρυαγγείες, τους αντιαισθητικούς δηλαδή κόκκινους λεκέδες στο δέρμα.

Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στο πρόσωπο, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και άρα πιο ευαίσθητο. Επομένως, αν συνηθίζετε να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με καυτό νερό, καλό είναι να αλλάξετε συνήθεια. Προτιμήστε δροσερό ή κρύο νερό για το πρόσωπο και χλιαρό για το σώμα.

Δουλειά

Ένας επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να είναι και η δουλειά μας. Ανθρωποι με έντονο στρες στην επαγγελματική τους ζωή «αποτυπώνουν» την ψυχική τους κατάσταση στο δέρμα τους, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση.

Όταν βρισκόμαστε σε στρες, ο οργανισμός απελευθερώνει τις γνωστές ως «ορμόνες του στρες» κορτιζόλη και αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξάνεται η πιθανότητα φλεγμονών. Ταυτόχρονα, το στρες ενισχύει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.

Το δέρμα είναι το δεύτερο όργανο -μετά το συκώτι- που χρειάζεται αποτοξίνωση. Ό,τι δεν μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι, συσσωρεύεται στο δέρμα, δημιουργώντας θαμπάδα, ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια. Όσοι μάλιστα εργάζονται πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους έχουν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν για την υγεία της επιδερμίδας και των οστών τους. Επειδή δεν τους βλέπει αρκετά ο ήλιος, παράγουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D, απαραίτητης για την ανανέωση των κυττάρων.

Θα πρέπει να φροντίσετε για τη δημιουργία ευχάριστου κλίματος στη δουλειά θα μας αποσυμφορήσει ψυχικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους μας, να αποκτήσουμε αντιστάσεις στην κακή συμπεριφορά, να οργανώνουμε τον χρόνο μας και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας εκμεταλλεύονται.

www.in.gr

Πηγή