Προσδοκίες για διαχειρίσιμο πλήγμα στις άμεσες ξένες επενδύσεις

Με τη χώρα να τίθεται σταδιακά σε καθεστώς καραντίνας και την οικονομική δραστηριότητα να μουδιάζει, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η πανδημία του COVID-19 θα μπορούσε να πλήξει τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Επικεφαλής εταιρειών αλλά και χρηματοοικονομικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» αναφέρουν ότι οι επενδυτικές προοπτικές της χώρας δεν είναι δυνατόν να μεταβληθούν λόγω του κορωνoϊού, ο οποίος, παρά το κραχ που έχει προκαλέσει στις αγορές εντός κι εκτός Ελλάδας, αντιμετωπίζεται, κατά βάση, ως μία σύντομη παρένθεση.

Δίχως αμφισβήτηση, το κραχ στο ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τα σχέδια για έκδοση εταιρικών ομολόγων, αλλά η «ακραία αντίδραση των αγορών αποτελεί, έως ένα βαθμό, ευκαιρία για τοποθετήσεις», όπως αναφέρει στην «Κ» επικεφαλής ελληνικού ομίλου. «Διεθνώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τον COVID-19 ως έναν εξωγενή κίνδυνο, ο οποίος σταδιακά, ενδεχομένως σε βάθος ορισμένων μηνών, θα αντιμετωπιστεί. Σε αντίστοιχες κρίσεις έχει παρατηρηθεί ότι όσο βίαια κατακρημνίζονται οι αγορές τόσο απότομα ενισχύονται, όταν η απειλή παρέλθει», προσθέτει.

Βραχυπρόθεσμα, οι συνθήκες που διαμορφώνονται για την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας είναι ίσως οι χειρότερες από ποτέ. Για παράδειγμα, η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των πλειστηριασμών έως και τις 27 Μαρτίου, παρότι αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες.

Παρ’ όλ’ αυτά, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στην «Κ», μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι διαχειρίσιμες, με το «έξυπνο χρήμα» (smart money) να αναζητεί ευκαιρίες σε καιρούς κρίσης. Και με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, παγκοσμίως, να έχουν αναβάλει κρίσιμες επιχειρηματικές συναντήσεις, τα επενδυτικά κεφάλαια (π.χ. Fortress, Farallon, HIG Capital, Amber Capital, CVC Capital Partners, Third Point) που διαθέτουν γραφεία και ομάδες συνεργατών στην Ελλάδα διαθέτουν το προβάδισμα, εξακολουθώντας να έχουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως επιχειρήσεις που χρήζουν εξυγίανσης, στο μικροσκόπιό τους.

Η πανδημία του COVID-19 δεν μεταβάλλει τις αποφάσεις ούτε της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC για υλοποίηση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι λιμένες Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας, αλλά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου δρομολογείται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ισχυρή είναι η παρουσία ξένων και εγχώριων επενδυτών, με ενημερωμένες πηγές να αναφέρουν στην «Κ» ότι δεν έχει εκδηλωθεί, λόγω κορωνοϊού –τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα– αλλαγή στάσης από σχήματα που έχουν δώσει το «παρών», συμμετέχοντας στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Ολα, βέβαια, θα κριθούν κατά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, οπότε θα φανεί εάν οι επιπτώσεις του COVID-19 κρατήσουν μακριά τις ιταλικές και κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την αγορά του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε αυτές ανήκουν η China Resources Gas και η Italgas.

Στον αντίποδα, ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν σοβαρά λόγω της πανδημίας, που θα αναγκάσει πολλούς ξένους τουρίστες να μην επισκεφθούν την Ελλάδα, έστω κι αν υπάρχει ακόμη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φετινής σεζόν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αναλυτές, οι δείκτες εσωτερικής απόδοσης (IRR) και κατ’ επέκταση η λειτουργική κερδοφορία των τουριστικών μονάδων θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2018 του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι εισερχόμενοι τουρίστες από Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, δύο χώρες που πλήττονται σημαντικά λόγω του κορωνοϊού, ανέρχονται σε 1,7 εκατ. και 3 εκατ., αντίστοιχα, ενώ οι αφίξεις από την Κίνα τοποθετούνται σε 150.000 για το 2019.

Αντίστοιχα, ο ιός εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, υπό το καθεστώς της χορήγησης άδειας διαμονής για τοποθετήσεις έως 250.000 ευρώ («χρυσή βίζα»). Τουλάχιστον, ωσότου οι κινεζικές εταιρείες ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα είναι με το σταγονόμετρο, ενώ υπάρχει και η άλλη όψη. Οταν η κρίση τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα από Κινέζους θα πολλαπλασιαστούν.

kathimerini.gr