Προσδοκίες για επιχειρηματικά ντιλ στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ
Ψηλά στην ατζέντα του φόρουμ θα είναι το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για την ενέργεια και το κλίμα. Tα επόμενα δέκα χρόνια αναμένονται επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για συνέχιση των επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια αναμένει η Ελλάδα από τις γερμανικές εταιρείες και τη γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαίωση η οποία εκτιμάται ότι θα έλθει μέσω της ανακοίνωσης επιχειρηματικών συμφωνιών την προσεχή Δευτέρα στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, με κεντρικούς ομιλητές τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ε. Ράιχελ, προανήγγειλαν την ανακοίνωση συμφωνιών κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει του φόρουμ, απέφυγαν να προβούν σε μεγαλύτερες αποκαλύψεις, για να μην «χαλάσουν την έκπληξη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν.
«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που ελληνικές εταιρείες θα συναντηθούν με γερμανικές. Υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης και διαβλέπω ευκαιρίες όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους των ελληνογερμανικών επενδύσεων, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός, αλλά και πέραν αυτών, στους κλάδους των logistics, της φαρμακοβιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ράιχελ.
Βασικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που έχει καταρτίσει η Ελλάδα χαρακτήρισε το φόρουμ του Βερολίνου ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι το εν λόγω σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένονται τα επόμενα δέκα χρόνια επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ θα συζητηθούν ακόμη τα θέματα της διαχείρισης αποβλήτων, η τεχνική συνεργασία με τη Γερμανία στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης που έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, αλλά και η ενεργειακή αποδοτικότητα, τομέας στον οποίο ήδη συνεργάζονται πολλές ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος, επίσης, προανήγγειλε διμερείς πρωτοβουλίες ή ακόμη και την ανακοίνωση συγκεκριμένων επενδυτικών αποφάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, με τις γερμανικές επενδύσεις την περίοδο 2008-2018 να υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, κάθε χρόνο τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τους Γερμανούς τουρίστες φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ.
Ποιοι συμμετέχουν
Από ελληνικής πλευράς οι εταιρείες που συμμετέχουν, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, μέσω των προέδρων ή των διευθυνόντων συμβούλων τους, είναι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Lamda Development, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sunlight, Beat, Isomat, PwC Greece, OHB Hellas, Big Pi Ventures, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ. Από γερμανικής πλευράς θα συμμετέχουν επίσης κορυφαία στελέχη από τους εξής επιχειρηματικούς ομίλους: KfW Bank, AirEnergy SA, Airbus, Fraport, RWE, WRE Group Daimler, TeamViewer, Factory.
Πέραν του πρωθυπουργού, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, Χρ. Δήμας και Ι. Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλ. Σδούκου. Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν, εκτός από την καγκελάριο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Π. Αλτμάιερ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Αν. Φάιχτ, η κοινοβουλευτική υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας Ελ. Βινκελμάιερ και ο επίτροπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις Τ. Γιάρτσομπεκ.