Προσωρινή η «βουτιά» της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Moody’s


H σημαντική δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση, καθώς και από την Ευρωζώνη, θα διευκολύνει την ανάκαμψη.

Η κρίση λόγω της πανδημίας αναμένεται να αποτελέσει μόνο ένα μεταβατικό σοκ για την οικονομία της Ελλάδας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας πως το πιστωτικό προφίλ της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται σε τάση βελτίωσης, παρότι διακόπηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Πλέον, στο βασικό σενάριό της η Moody’s υπολογίζει πως η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 9,5% (από 5% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα), ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα φθάσει στο 7%. Πάντως, επισημαίνει πως η δημοσιονομική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία ήταν αρκετά ευρεία και η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σημαντικός κίνδυνος στις προβλέψεις της είναι η περίπτωση ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, το οποίο και θα οδηγήσει σε επιστροφή των περιορισμών. Πάντως, όπως αναφέρει, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό της δίνει ένα στοιχείο ανθεκτικότητας στην κρίση.

H πανδημία αλλάζει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, αν και η έκθεσή της στον κορωνοϊό υπήρξε σχετικά περιορισμένη, με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας από ό,τι σε χώρες με παρόμοιο μέγεθος, τονίζει ο οίκος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εγκαίρως.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική οικονομική προοπτική της Ελλάδας, καθώς αντιπροσωπεύει άμεσα περίπου το 7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της χώρας και παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης. Η κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να ανοίξει ξανά τον τουρισμό από το εξωτερικό έως τις 15 Ιουνίου, υπό την επιφύλαξη αυστηρών ελέγχων ασφαλείας. Το τρίτο τρίμηνο είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία του τουρισμού, με το 59% των εσόδων να έχει δημιουργηθεί το 2019 στο συγκεκριμένο διάστημα. Το δεύτερο τρίμηνο συνήθως αντιπροσωπεύει το 26% των εσόδων. Ενώ ο ισχυρότερος εγχώριος τουρισμός μπορεί να παρέχει κάποια στήριξη, μπορεί να αντικαταστήσει τα διεθνή ταξίδια μόνο σε περιορισμένο βαθμό, όπως αναφέρει η Moody’s.

Δεν υπάρχουν ανησυχίες

Ο οίκος εκτιμά ότι, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος, όπως και σε όλη την Ευρωζώνη, θα είναι προσωρινή και δεν υφίσταται ανησυχία για τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

H σημαντική δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση, καθώς και από την Ευρωζώνη, θα διευκολύνει την ανάκαμψη. Παράλληλα, ο οίκος τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό θετικό ρόλο στην ταχύτητα ανάκαμψης της Ελλάδας.

kathimerini.gr