Πρωτοφανής αύξηση δελφινιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Πρωτοφανής αύξηση παρατηρείται στους πληθυσμούς των δελφινιών που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο όπου καταγράφεται ανησυχητική, καθοδική πληθυσμιακή τάση, που θέτει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αυξητική τάση στον πληθυσμό των δελφινιών που ζουν στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται επί σειρά ετών από την MOm, την εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο καθώς και για τον ζιφιό λόγω των ποικίλων που περιλαμβάνει ο χώρος του θαλάσσιου πάρκου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος NADP, βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως αυτή η αύξηση είναι πιθανό να οφείλεται στην διαχείριση της αλιείας στην περιοχή που όπως φαίνεται ευνόησε την αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων».

Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο εσωτερικό Ιόνιο Πέλαγος, η υπεραλίευση των πληθυσμών αυτών των ψαριών οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών του κοινού δελφινιού. Εδώ φαίνεται ότι παρατηρούμε το αντίθετο φαινόμενο και μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της MOm συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι ακόμα εντονότερες ώστε να τεκμηριωθεί αυτή η κατάσταση εμπεριστατωμένα και να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για την διαχείριση σημαντικών, για τα θαλάσσια θηλαστικά, περιοχών σε όλη την Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι και φέτος συνεχίζεται ένα εντατικό πρόγραμμα επιτήρησης του πάρκου με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων Λιμενικές Αρχές, Φορέα Διαχείρισης ΕΘΠΑΒΣ, τον επιχειρησιακό συντονισμό της MOm και την χρηματοδότηση του ιδρύματος THALASSA.

Πηγή: taxydromos.gr

Πηγή