Πρωτοφανής πρόκληση από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Εν αναμονή των δηλώσεων Μιτσκόφσκι η Αθήνα


Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε: «Δηλώνω ότι θα εκτελώ τα καθήκοντα της προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας…». Με αυτό το ανεπίτρεπτο φάλτσο από το εθνικιστικό κόμμα VMRO και στην Σιλιανόφσκα Νταφκόβα που στέφθηκε νικητής στη Βόρεια Μακεδονία καταπατώντας τη Συνθήκη των Πρεσπών εγκαινιάστηκε η νέα εποχή στις διμερείς σχέσης η Ελλάδα σήκωσε το γάντι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».

Το «άδειασμα» και από την υπηρεσιακή υπουργείο δικαιοσύνης:

«Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα ενδεχόμενα:

-είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας,

-είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, γράφει το newsit.gr.

Οι κόντρες και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας πολλές καθώς σωρεία αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας για την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως «η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστής ως Συμφωνία των Πρεσπών», όπως γράφουν «Τα Νέα».

Την ίδια ώρα, αυτή επέμεινε με ανακοίνωση της στο «Χ» να αποκαλεί την χώρα της «Μακεδονία». Η πρόεδρος της γειτονικής χώρας ωστόσο και στον λογαριασμό της στο «Χ», δεν χρησιμοποιεί το Συνταγματικό όνομα της χώρας και ο πρόεδρος του VMRO αναφέρετε επίσης σε σκέτο «Μακεδονία».

«Η Μακεδονία είναι ελεύθερη και η Μακεδονία θα είναι αιώνια. Όλοι όσοι νόμιζαν ότι μπορούσαν να καταστρέψουν τη Μακεδονία, να της προκαλέσουν κακό και ταπείνωση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι και θα καταλήξουν σε χωματερή», είπε.

Ποια είναι όμως η εθνικίστρια νέα πρόεδρος; Γεννήθηκε το 1953 στην Οχρίδα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Και το 1992-1994 διορίστηκε υπουργός το 2019 προτάθηκε ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, υποσχόμενη ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε έχασε.

Τα «πυρά» μαζικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε:

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην Αθήνα ο Στέφανος Κασσελάκης «πυροβολεί»:

«Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της».

Παράλληλα ξεκινάει νέος διπλωματικός μαραθώνιος για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.

Σφοδρή ενόχληση σε Αθήνα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο από την άρνηση

Διάχυτος είναι ο  προβληματισμός για την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, να αποκαλέσει – κατά την ορκωμοσία της – την χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για μία πράξη που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή, ο πρόεδρος του VMRO, Χριστιάν Μιτσκόφσκι, θα κληθεί να είναι πολύ πιο πραγματιστής, συνθέτοντας την κυβέρνησή του.

Αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως ο Χριστιάν Μιτσκόφσκι  θα έχει διαφορετική στάση από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα.



Πηγή