Προϋπολογισμός: Πονοκέφαλος η πληρωμή των αναδρομικών

Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελούν τα αναδρομικά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθ’ως δρομολογείται η εγγραφή της δαπάνες στον φετινό προϋπολογισμό, ωστόσο η πληρωμή στους συνταξιούχους θα γίνει από το 2021 (!).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ένα… θαύμα προκειμένου να μην καταστραφεί τελειωτικά η οικονομία., την στιγμή που ήδη έχει δεχτεί το μεγάλο «χτύπημα» από την πανδημία του κοροναϊού.

Εκτιμάται ότι το 2020 θα κλείσει με πολύ υψηλό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 7% και άνω, αλλά και πρωτογενές έλλειμμα που θα πλησιάζει (πιθανώς και θα ξεπερνάει) το 4% του ΑΕΠ.

Μπροστά σε αυτή τη δυσκολία και θεωρώντας ότι η φετινή χρονιά είναι ήδη χαμένη, η κυβέρνηση θα εγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό το κόστος των αναδρομικών, που ανέρχεται σε 3,5-4 δισ. ευρώ αλλά η καταβολή τους, που θα ξεκινήσει από το 2021 και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε μία πενταετία, δεν θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς σε δημοσιονομική βάση, αλλά μόνο σε ταμειακή.

Εκτός των αναδρομικών των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να «εγγράψει» στο 2020 και άλλες δαπάνες, ώστε από το 2021 να τεθούν ξανά σε τροχιά εξυγίανσης τα δημόσια οικονομικά και ο προϋπολογισμός να επιστρέψει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Η έγκριση περνάει από τους… θεσμούς

Προκειμένου να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο (για τα δημοσιονομικά μεγέθη) δικαίωσης συνταξιούχων και συνιστούσαν τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επιβάρυνσης που προκύπτει.

Το πρόβλημα είναι πως η συγκεκριμένη δαπάνη δεν σχετίζεται με την πανδημία και τα έξτρα κόστος που συνεπάγεται, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξή του στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι οι θεσμοί θα το αποδεχτούν.

Πότε θα δοθούν

Κομβικό ρόλο στους ρυθμούς καταβολής των αναδρομικών στις συντάξεις , σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένεται να διαδραματίσει το ύψος του ποσού που δικαιούται ως επιστροφή κάθε συνταξιούχος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη, σε πολλές δόσεις και σε βάθος εξαετίας ή πενταετίας με έναρξη το 2021.

Για την επιστροφή των χρημάτων του 11μήνου σε 2.500.000 συνταξιούχους το οικονομικό επιτελείο αναζητά 3,9 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη θα μπορούσαν να δοθούν σε εξαμηνίες ή ετήσιες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι επί τάπητος έχει τεθεί και η εξόφληση των αναδρομικών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Στη Δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000-250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής οικονομίας», ήταν η αρχική αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, με παραπομπή στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που διαχειρίστηκε τις αποφάσεις ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου με κοινό παρονομαστή για όλους τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης, ενώ ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Πηγή