Ψάχνει αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό η ΑΑΔΕ – Ποιες χώρες έστειλαν στοιχεία στις ελληνικές αρχές  


Αδήλωτες αμοιβές, αποδόσεις χρηματοοικονομικών επενδύσεων, τόκους καταθέσεων και άλλα εισοδήματα που μπορεί να «έκρυψαν» Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό αναζητά η Εφορία.

Αξιοποιώντας στοιχεία που έχει ζητήσει από περισσότερες από 100 χώρες προχωρά σε εκτεταμένες διασταυρώσεις, προκειμένου να «ξετρυπώσει λαβράκια» φοροδιαφυγής.

Η σχετική έρευνα αφορά τόσο τη φετινή χρονιά, όσο και διάστημα μιας πενταετίας πίσω.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα στοιχεία στα οποία γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις είναι τόσο αυτά που έχει ήδη στα χέρια της η ΑΑΔΕ μέσω των φορολογικών δηλώσεων, όσο και αυτά που απέστειλαν στις ελληνικές αρχές περισσότερα από 100 κράτη στο πλαίσιο των συμφωνιών της ανταλλαγής των πληροφοριών.

Που στοχεύει η ΑΑΔΕ μέσω των διασταυρώσεων

Φυσικά βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στις φετινές δηλώσεις, αλλά και στις δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.

Μέσω του εργαλείου των διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ διερευνά τα εξής: Στοιχεία που κατέχει η ίδια η υπηρεσία, στοιχεία τρίτων φορέων εσωτερικού και στοιχεία μέσω του πλαισίου της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.

Ποια στοιχεία ερευνά η ΑΑΔΕ

Από την έκθεση, άλλωστε της ΑΑΔΕ προκύπτει πως η Ελλάδα λαμβάνει ετησίως πληροφορίες εισοδημάτων για τους φορολογικούς κατοίκους της από τις Αρμόδιες Αρχές Κρατών Μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, διενεργεί τις ακόλουθες διασταυρώσεις:

  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Για τη διασταύρωση DAC1 έτους 2018, από τους 132.444 ενεργούς ΑΦΜ, συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης επιλεγμένων χωρών/εισοδημάτων ανά χώρα και είδος εισοδήματος για 117.915 εξ αυτών (ποσοστό ταυτοποίησης 89,0% επί του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών). Από την επεξεργασία των δεδομένων για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν διαφορές ως προς τη δήλωση αποδοχών αλλοδαπής και την εκτίμηση εκκαθάρισης κύριου φόρου, επελέγησαν, κατόπιν κριτηρίων, 8.990 φορολογούμενοι. Όσον αφορά την αντίστοιχη υλοποίηση της διασταύρωσης DAC1 για το έτος 2017, πραγματοποιήθηκαν σχετικές επικοινωνιακές δράσεις συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13,0 εκατ. ευρώ.
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Το 2023 έγιναν 1.999 διασταυρώσεις τόκων και μερισμάτων που έλαβαν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής, από Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ (ποσοστό ταυτοποίησης 21,9% επί του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών). Από την επεξεργασία των δεδομένων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζουν ανακριβή υποβολή ως προς τα χρηματοοικονομικά δεδομένα Αμερικής και την εφαρμογή κριτηρίων, προέκυψαν 521 εγγραφές τόκων (που αφορούν σε 425 ΑΦΜ) και 1.096 εγγραφές μερισμάτων (που αφορούν σε 879 ΑΦΜ).
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ των στοιχείων και των δηλώσεων και συνολικά εκδόθηκαν 26.845 οίκοθεν πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου και 23.396 πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας διασταυρώσεων των παραπάνω δράσεων για τα φορολογικά έτη 2017 (μισθοί-συντάξεις, αναδρομικά, DAC1, DAC2, FATCA) και 2018 (μισθοί-συντάξεις, αναδρομικά), με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 53,5 εκατ. ευρώ

 



enikonomia.gr