Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπάλληλοι σε τουρισμό και εστίαση – Τι αλλάζει με την υιοθέτηση του μέτρου
Και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τους τουριστικούς υπαλλήλους και εκείνους που απασχολούνται στην εστίαση ενεργοποιήθηκε ήδη, έστω και πιλοτικά.
Η υιοθέτηση της περιβόητης ψηφιακής κάρτας και σε τουρισμό και εστίαση, ανατρέπει πια τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Αρχικά, η πιλοτική εφαρμογή στους εν λόγω κλάδους επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που συνέβη τελικά με 11 ημέρες καθυστέρηση.
Ξεκάθαρο στόχος η εφαρμογή του μέτρου σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μάλιστα, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας από τις αρχές κιόλας του ερχόμενου έτους.
Υιοθέτηση ψηφιακής κάρτας σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας
Ήδη η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου για τις επιχειρήσεις των κλάδων βιομηχανίας και λιανεμπορίου.
Από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή ήταν πιλοτική, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής ασφάλειας (security), και αργότερα στις ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό και ΟΑΣΘ.
Συνολικά, 12 ΔΕΚΟ λειτουργούν πλέον με Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ενώ έχουν προστεθεί και άλλες δύο εταιρείες: η Hellenic Train και η Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.
Αυτή τη στιγμή, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπά του, καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.
Συχνές ερωτήσεις για την χρήση της κάρτας
Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να έχει υιοθετηθεί σε ευρύ αριθμό επιχειρήσεων, προκύπτουν οι εξής συχνές ερωτήσεις:
- Πώς ο εργαζόμενος «χτυπά» την κάρτα εργασίας;
Ο εργαζόμενος «σκανάρει» τον προσωπικό QR code της εφαρμογής myErgani mobile app με την εφαρμογή Ergani CardScanner κατά την είσοδο και έξοδό του από τον χώρο εργασίας. Η εφαρμογή επιβεβαιώνει την προσέλευση ή την αποχώρηση με μήνυμα επιβεβαίωσης και καταγράφει τα δεδομένα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
- Πώς ο εργαζόμενος αποκτά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;
Ο εργαζόμενος πρέπει να κατεβάσει την εφαρμογή myErgani mobile app από τις πλατφόρμες Google Play ή App Store.
- Τι προβλέπεται σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της Ψηφιακής Κάρτας όταν είναι υποχρεωτική;
Προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.
- Τι σημαίνει η επέκταση του μέτρου σε τουρισμό και εστίαση;
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό αφορά όλα τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα camping της χώρας, ενώ στην εστίαση, το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης.
Συγκεκριμένα, οι ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο σε αυτή τη φάση αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2024.
- Γιατί δεν εφαρμόζεται εξαρχής πλήρως το μέτρο σε αυτούς τους κλάδους, αλλά ξεκινάει πιλοτικά;
Η εφαρμογή του μέτρου στον Τουρισμό και στην Εστίαση ξεκινάει πιλοτικά προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η πιλοτική περίοδος θα είναι εκτενής και ο διάλογος με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι διαρκής ώστε τα όποια ζητήματα πιθανώς ανακύψουν να επιλυθούν πριν την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του μέτρου τον Μάρτιο του 2025.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η πλήρης ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.